Летовници

icon
Sofialive.bg

За какво се сещате, когато чуете словосъчетанието "българска комедия“? Вариантите са два – новите популярни сериали, които се излъчват по различните родни телевизии, и старите български филми, които и до ден днешен ни разсмиват и зареждат речника ни с шеговити фрази. Рядко пълнометражните ни комедийни кинотворби успяват да разсмиват, а по-често са досадни и мъчителни. Уви. Но сега се появява заглавието Летовници. И дава надежда.

Летовници image

Филмът на Ивайло Пенчев е цветен, динамичен и смело изграден от няколко сюжетни линии, които безмилостно се преплитат, за да създадат низ от непредвидени ситуации за основните персонажи. В Летовници взимат участие едни от най-популярните и обичани български актьори - Анета Сотирова, Пламена Гетова, Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, Малин Кръстев, Филип Аврамов, Антон Радичев, Герасим Георгиев – Геро, Николай Урумов и др. Вероятно именно заради присъствието им и безспорно доказаното им актьорско майсторство филмът може да се похвали с определена доза убедителност, каквато малко родни комедии от последните години притежават.

Трудно е да разсмиваш хората, особено в продължение на 120 минути, но в Летовници зрителите ще видят епизоди, които не само ще ги развеселят, а и със сигурност ще припомнят техни лични преживявания. Сюжетът е съвсем ясен – в един малък морски семеен хотел, собственост на местния Тодор (Васил Банов) и мощната му съветска жена Тотка (Раиса Полякова), се събират различни хора, които просто искат да отидат на почивка. Или поне така твърдят. Всъщност всеки един от тях използва летуването като личен вид терапия.

Летовници image

Веска (Анета Сотирова) и Стефка (Пламена Гетова) заминават на традиционната си съвместна почивка като най-добри приятелки, но всяка от тях пази у себе си мисли и думи, трупани през годините на техния живот. Антон (Китодар Тодоров), Лили (Милена Аврамова) и дъщеря им Мая (Елица Григорова) най-после отиват на море, но в багажа си взимат и постоянните скандали и недоизказани мрънкания, с които живеят всеки ден. Ани (София Бобчева) и Ники (Ивайло Драгиев) са млади гаджета, които пристигат в хотела, без да знаят, че имат съвсем различна представа за времето, което ще прекарат на морето. Личните истории на всички тях ще се оплетат малко или много, особено когато на хоризонта се появи лекарят Младен (Станимир Гъмов).

Летовници image


Дори и на моменти Летовници да е предсказуем, това не отнема напълно от достойнствата му. Някои от епизодите във филма направо звънват - така добре са пипнати и измислени. Други отстъпват по сила, но успяват да свършат работата си, а именно да не оставят празни филмови пространства, да не позволяват на зрителите да скучаят или още по-лошо – да се дразнят. А много от кадрите, заснети от Христо Бакалов, носят настроението на изящната българска природа и дават въздушно усещане за зрителите.

Може да ти звучи крайно, но е факт, че комерсиалното кино се прави за зрителите. И именно за тях трябва да се мисли, когато се създава такъв продукт. В случая с Летовници тази задача е изпълнена и заради това филмът има всички шансове да бъде приет много добре. Първото доказателство е Наградата на публиката, която му бе връчена на тазгодишния фестивал във Варна Златна роза.

Ако имате нужда от смях, лято и ново българско кино, то Летовници ще ви свърши идеална работа. Филмът вече върви по кината у нас и перфектно контрастира на времето навън.

Текст Неда Ковачева

{{trailer}}