Седмичен афиш / Кино

Капитан Америка: Първият отмъстител 3D

Поредният филм от вселената на студио Marvel, с който се връщаме към Втората световна война

Капитан Америка: Първият отмъстител 3D / Captain America: The First Avenger
САЩ, 124`, 2011;
Режисьор: Джо Джонстън; сценаристи: Кристофър Маркъс и Стивън Макфийли; с Крис Евънс, Хейли Атуел, Томи Лий Джоунс, Хюго Уийвинг, Доминик Купър, Стенли Тучи, Самюъл Джаксън

Вече видяхме четири от тях - Железният човек (1 и 2) и Невероятният Хълк, а само преди два месеца ни сервираха и доста добрия Тор: Богът на гръмотевиците с онзи австралийски левент Крис Хемсуърт. Капитан Америка е и последният ордьовър, преди да излезе филмът, който ще събере всички супергерои на студиото - Отмъстителите, чиято премиера е заредена догодина по същото време.

Засега обаче ни остава да се забавляваме с хилавия Стив Роджърс (Крис Евънс от Фантастичната четворка), който се натиска да се запише в щатската армия по време на Втората световна, но никой не го взима насериозно. Тогава ей-така, изведнъж, го приемат в суперсекретна програма, от която Стиви излиза със суперспособности и супермускули. После почва да трепе наляво и надясно гадните нацита, които си имат за шефче злия и изобретателен гад Йохан Шмид (или добре познатия ни Хюго Уийвинг).

Капитан Америка всъщност не е истинско 3D - режисьорът Джо Джонстън се отказал от триизмерното снимане още на първия ден. Затова филмът е направен релефен чак по време на постпродукцията, като особено внимание е отделено на специалните ефекти. Причината: продуцентите се вслушали в тежката дума на Джонстън, защото все пак бе избран сред останалите кандидати заради работата му над трите оригинални части на Междузвездни войни.

с една дума
АКЦЕНТ. Главният злодей във филма - Хюго Уийвинг, излъскал немския си акцент, като гледал в устата двама от най-големите киногерои на фатерланда - Вернер Херцог и Клаус Мария Брандауер.

реклама

Градски тип

ФИЛМИТЕ
Последно гледах
Allied - филмът, по време на снимките на който, уж се били забили Брад Пит и Марион Котияр. Рядко тъпа холивудска боза, действително - не го гледайте. На другия ден гледах Това е само края на света, дето спечели Кан, пак - с Марион Котияр, е даже - и с Леа Сейду. Рядко глупаво, маниерно канадско-европейско клише. Животът е прекалено къс, за да гледате и този филм. Вместо това, бързо преговорете кавото на Wes Aderson ви лиспва от кинокултурата - например Life Aquatic with Steve Zissou, който съм гледал само два пъти, но мисля да гледам поне още два.
Най-големият актьор за мен е
Джеръми Айрънс.
Харесвам режисьори като
Фатих Акин, Уес Андерсън, Димтър Коцев - Шошо.
Няма по-глупав филм от
почти всички български бози, за които продуцените им взимат по един-два милиона от НФЦ и след това филмите стават, общо взето, само за подпалки.

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
пънк - класически и съвременен американски пънк. И Хендел. Също си свалям и саундтраци на филми, които са ми харесали - в момента точно въртя този на "Младият папа".
Никога няма да ми омръзнат
органовите концерти на Хендел, Бранденбургските концерти на Бах, първият албум на Секс Пистълс, всичко на Ролинг Стоунс, всичко на Ийгълс ъф Дет Метъл.
Любимата ми група е
Ролинг Стоунс.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на
Металика през 99-та в Пловдив.
В София искам да дойдат
американските танкове. И да останат.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е
Сто години самота - съвършеният модерен роман, макар самият Маркес да не ми е на върха на личната класация.
Сега чета
пробвам се пак с последния на Мартин Еймис The Zone of interest, но ми върви много тегаво. Обожавам Мартин Еймис, но това, явно, ще му е първата книга, която май ще скипна.
Не смеят много да ми говорят
, известен съм с критичността си.
Н
а български най-добре пиша аз. От чуждоезичните колеги бих споменал най-вече Борхес, айде - и Достоевски.

ТЕАТЪРЪТ
Обичам текстовете за театър на
Стефан Иванов, Георги Тенев.

ИЗЛОЖБИТЕ
Интересно ми е
съвременното визуално изкуство във всичките му проявни форми - особено, когато има смисъл, когато реално провокира реакция вътре в мен.
Последната изложба, на коят
o бях - преди месец, в Moco musem в Амстердам - обща изложба на Banksy и Warhol - да, комерс, малко, но трябва да се види. Пък и, да ви кажа, не представляваше само едни найлони, поставени върху езеро. 
Любимият ми художник е
кумът ми Иван Мудов

Текст Белослава Димитрова / Фотография Славея Йорданова

виж повече
реклама

Най-четени