Седмичен афиш / Кино

Капитан Америка: Първият отмъстител 3D

Поредният филм от вселената на студио Marvel, с който се връщаме към Втората световна война

Капитан Америка: Първият отмъстител 3D / Captain America: The First Avenger
САЩ, 124`, 2011;
Режисьор: Джо Джонстън; сценаристи: Кристофър Маркъс и Стивън Макфийли; с Крис Евънс, Хейли Атуел, Томи Лий Джоунс, Хюго Уийвинг, Доминик Купър, Стенли Тучи, Самюъл Джаксън

Вече видяхме четири от тях - Железният човек (1 и 2) и Невероятният Хълк, а само преди два месеца ни сервираха и доста добрия Тор: Богът на гръмотевиците с онзи австралийски левент Крис Хемсуърт. Капитан Америка е и последният ордьовър, преди да излезе филмът, който ще събере всички супергерои на студиото - Отмъстителите, чиято премиера е заредена догодина по същото време.

Засега обаче ни остава да се забавляваме с хилавия Стив Роджърс (Крис Евънс от Фантастичната четворка), който се натиска да се запише в щатската армия по време на Втората световна, но никой не го взима насериозно. Тогава ей-така, изведнъж, го приемат в суперсекретна програма, от която Стиви излиза със суперспособности и супермускули. После почва да трепе наляво и надясно гадните нацита, които си имат за шефче злия и изобретателен гад Йохан Шмид (или добре познатия ни Хюго Уийвинг).

Капитан Америка всъщност не е истинско 3D - режисьорът Джо Джонстън се отказал от триизмерното снимане още на първия ден. Затова филмът е направен релефен чак по време на постпродукцията, като особено внимание е отделено на специалните ефекти. Причината: продуцентите се вслушали в тежката дума на Джонстън, защото все пак бе избран сред останалите кандидати заради работата му над трите оригинални части на Междузвездни войни.

с една дума
АКЦЕНТ. Главният злодей във филма - Хюго Уийвинг, излъскал немския си акцент, като гледал в устата двама от най-големите киногерои на фатерланда - Вернер Херцог и Клаус Мария Брандауер.

реклама

Градски тип

Васил Читанов

Най-хубавото е да се изправиш пред публика, която не познаваш


ФИЛМИТЕ
Последно гледах
 доста неща, не помня точно, но Helldriver е един от най-великите филми, на които съм попадал! Tokyo Gore Police, Cold Fish и Visitor Q също са жестоки.
Най-големият актьор за мен е
Владо Пенев! Страхотна лигня и аристократизъм в едно, най-добрият е!
Харесвам режисьори като
 Joon-ho Bong, Sion Sono,Takashi Miike.
Няма по-глупав филм от
... абе, сложи 95% от Холивудските филми, които ни заливат и ни казват как трябва да се живее.
Много се смях на
 едно меме в 9gag.Планирам да видя Япония. Държавата, де (смее се).

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
 експериментална електронна музика или инди групи.
Никога няма да ми омръзнат
Aphex Twin, Julian Casablancas, Grimes, Radiohead (въпреки,че ги отказах преди години) или 16-битова музика от видеоигри.
Любимата ми група/ изпълнител/ композитор в момента са Julian Casablancas и Grimes.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на Plaid.
В София искам да дойдат
 Aphex Twin.

ТЕАТЪРЪТ
Ходя на театър, защото
 има нещо в него (смее се).
Пиесата, която най-много ме впечатли, е
 Психоза 4:48 на Деси Шпатова, с Иво Димчев и Снежина Петрова. Едно от най-великите неща, които съм гледал е, а и съм голям фен на Иво Димчев. Постановката е по текст на Сара Кейн, който е с много разпилян сюжет, много е несвързан, но показва хипотетично какво ти минава в съзнанието непосредствено преди да се самоубиеш. Беше нещо средно между пърформънс и театрално представление.
Друго представление
, което съм гледал много пъти, е Арт с Владо Пенев, Иван Петрушинов и Атанас Атанасов в МГТ “Зад канала“. Истинско удоволствие е да гледаш тези хора.
Обичам текстовете за театър на
Пинтер, но наистина не знам дали е доказуем на сцена. Чехов също, разбира се.
Последно гледах
 Фест на Иво Димчев на видео.

Текст Ивайло Александров/ Фотография Венета Паунова

виж повече
реклама

Най-четени