Седмичен афиш / Изложби

Арт старт 2017

Гьоте-институт и галерия Credo Bonum представят съвместен изложбен проект с млади съвременни художници от България на възраст под 30 години

Ето че новата артистична година започва с ценен общ проект Арт старт между Гьоте-институт и галерия Credo Bonum, който цели да насочи вниманието към млади български художници, които си заслужава да следим през 2017. Това са единайсет съвременни автори под и около 30 години, които работят в най-различни области - живопис, рисунка, скулптура, видео, фотография и арт книги.

Организаторите целят да осветлят работата на най-младите художници, които понякога трудно успяват да достигнат до сцената за съвременно изкуство, а нерядко се отказват и се пренасочват към други области като дизайн, илюстрация или реклама. Арт старт набелязва интересни имена, както и важни тенденции в изкуството в България - например заниманието с книги и фензинове, както актуалното във фотографията, живописта и скулптурата.

Изложбата Арт старт е разделена в две части: в Гьоте-институт и в галерия Credo Bonum. Куратори са Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева, които в избора си търсят новото и непознатото на сцената за изкуство, различни гледни точки и актуални позиции. Водещо е желанието да се представят млади автори и да се подпомага професионалното им развитие.

Сред избраните автори са живописци като Радоил Серафимов и Радослав Нинов, фотографите Любомир Игнатов, Марица Колчева и Гергана Петрова, автори, които в работата си съчетават живопис, рисунка, инсталация и илюстрация като Радостин Седевчев, Боряна Петкова, Севда Семер, Мария Налбантова и Мартина Вачева, както и скулптора Мартиан Табаков.

Изложбата в Credo Bonum ще се открие на 12 януари, четвъртък, от 18:30 часа, а тази в Гьоте-институт - ден по-късно на 13 януари, петък, също от 18:30 часа и ще продължи до 10 февруари. Така че разпредели вниманието си между двете изложби и проследи младите български артисти.

А кураторите допълват:
Арт Старт не претендира за обзор или за пълнота в избора, нито пък има амбициите да определя кои автори са по и най. В изложбата показваме онези автори, които веднага предизвикаха интереса ни с работи, които събудиха професионалната ни интуиция, оставяйки ни в очакване какво ще последва.

 

реклама

Градски тип

ФИЛМИТЕ
Последно гледах
"The OA" на Netflix. Хич не го разбрах, но за сметка на това в опитите си да намеря обяснения в Интернет, се натъкнах на супер яки теории. Например, учените от CERN танцуват танца на разрухата на Шива, опитват се да овладеят тъмната енергия на Сатаната и правили човешко жертвоприношение в името на Колайдера. ▲
Най-големият актьор за мен е
Арнолд Шварценегер.
Харесвам режисьори като
Ридли Скот, Дейвид Финчър и Тери Джоунс. Може би и малко Уес Андерсън, ей така за цвят и фасон.
Няма по-глупав филм от
Всички страхове с Бен Афлек.
Много се смях на
Аве Цезаре!
Планирам да видя
La La Land.

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
шумотевица с китари докато работя, подкасти докато пътувам, или готвя.
Никога няма да ми омръзнат
Nine Inch Nails.
Любимият ми изпълнител
е Дейвид Боуи.
Най-добрите концерти, на които бях през 2016, са
два - на Омар Сюлейман и Life of Agony.
В София искам да дойдат
King’s X.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е
Are your lights on? → 100-те най-полезни страници за последните 5 години. В по-общ план История на музиката в картинки.
Сега чета
Managing your project portfolio и За ползата от алкохолизма на Булгаков.
Много ми говорят
за Мураками, ама малко ми е скучен.
Най-добре пише
Урсула Ле Гуин.

СРЕЩИТЕ
Най-яката конференция, на която съм бил, е
Resonate в Белград - технологии, експерименти и изкуство във всичките му разбираеми и неразбираеми форми.
Събитието, което не бива да изпускаш през 2017 е
React Europe в Париж. React е технология, която накара много от програмистите да излязат от утъпканите пътеки и вдъхнови много други проекти с алтернативния си подход. Ако под някаква форма се занимаваш с уеб, или мобилни приложения - това е задължителна конференция.
IT-тата в София се събират
все повече и повече на мийтъпи в CowOrKing, или на бири във Vitamin B.

Текст Белослава Димитрова / Славея Йорданова

виж повече
реклама

Най-четени