Седмичен афиш / Изложби

Арт старт 2017

Гьоте-институт и галерия Credo Bonum представят съвместен изложбен проект с млади съвременни художници от България на възраст под 30 години

Ето че новата артистична година започва с ценен общ проект Арт старт между Гьоте-институт и галерия Credo Bonum, който цели да насочи вниманието към млади български художници, които си заслужава да следим през 2017. Това са единайсет съвременни автори под и около 30 години, които работят в най-различни области - живопис, рисунка, скулптура, видео, фотография и арт книги.

Организаторите целят да осветлят работата на най-младите художници, които понякога трудно успяват да достигнат до сцената за съвременно изкуство, а нерядко се отказват и се пренасочват към други области като дизайн, илюстрация или реклама. Арт старт набелязва интересни имена, както и важни тенденции в изкуството в България - например заниманието с книги и фензинове, както актуалното във фотографията, живописта и скулптурата.

Изложбата Арт старт е разделена в две части: в Гьоте-институт и в галерия Credo Bonum. Куратори са Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева, които в избора си търсят новото и непознатото на сцената за изкуство, различни гледни точки и актуални позиции. Водещо е желанието да се представят млади автори и да се подпомага професионалното им развитие.

Сред избраните автори са живописци като Радоил Серафимов и Радослав Нинов, фотографите Любомир Игнатов, Марица Колчева и Гергана Петрова, автори, които в работата си съчетават живопис, рисунка, инсталация и илюстрация като Радостин Седевчев, Боряна Петкова, Севда Семер, Мария Налбантова и Мартина Вачева, както и скулптора Мартиан Табаков.

Изложбата в Credo Bonum ще се открие на 12 януари, четвъртък, от 18:30 часа, а тази в Гьоте-институт - ден по-късно на 13 януари, петък, също от 18:30 часа и ще продължи до 10 февруари. Така че разпредели вниманието си между двете изложби и проследи младите български артисти.

А кураторите допълват:
Арт Старт не претендира за обзор или за пълнота в избора, нито пък има амбициите да определя кои автори са по и най. В изложбата показваме онези автори, които веднага предизвикаха интереса ни с работи, които събудиха професионалната ни интуиция, оставяйки ни в очакване какво ще последва.

 

реклама

Градски тип

ФИЛМИТЕ
Последно гледах
Allied - филмът, по време на снимките на който, уж се били забили Брад Пит и Марион Котияр. Рядко тъпа холивудска боза, действително - не го гледайте. На другия ден гледах Това е само края на света, дето спечели Кан, пак - с Марион Котияр, е даже - и с Леа Сейду. Рядко глупаво, маниерно канадско-европейско клише. Животът е прекалено къс, за да гледате и този филм. Вместо това, бързо преговорете кавото на Wes Aderson ви лиспва от кинокултурата - например Life Aquatic with Steve Zissou, който съм гледал само два пъти, но мисля да гледам поне още два.
Най-големият актьор за мен е
Джеръми Айрънс.
Харесвам режисьори като
Фатих Акин, Уес Андерсън, Димтър Коцев - Шошо.
Няма по-глупав филм от
почти всички български бози, за които продуцените им взимат по един-два милиона от НФЦ и след това филмите стават, общо взето, само за подпалки.

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
пънк - класически и съвременен американски пънк. И Хендел. Също си свалям и саундтраци на филми, които са ми харесали - в момента точно въртя този на "Младият папа".
Никога няма да ми омръзнат
органовите концерти на Хендел, Бранденбургските концерти на Бах, първият албум на Секс Пистълс, всичко на Ролинг Стоунс, всичко на Ийгълс ъф Дет Метъл.
Любимата ми група е
Ролинг Стоунс.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на
Металика през 99-та в Пловдив.
В София искам да дойдат
американските танкове. И да останат.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е
Сто години самота - съвършеният модерен роман, макар самият Маркес да не ми е на върха на личната класация.
Сега чета
пробвам се пак с последния на Мартин Еймис The Zone of interest, но ми върви много тегаво. Обожавам Мартин Еймис, но това, явно, ще му е първата книга, която май ще скипна.
Не смеят много да ми говорят
, известен съм с критичността си.
Н
а български най-добре пиша аз. От чуждоезичните колеги бих споменал най-вече Борхес, айде - и Достоевски.

ТЕАТЪРЪТ
Обичам текстовете за театър на
Стефан Иванов, Георги Тенев.

ИЗЛОЖБИТЕ
Интересно ми е
съвременното визуално изкуство във всичките му проявни форми - особено, когато има смисъл, когато реално провокира реакция вътре в мен.
Последната изложба, на коят
o бях - преди месец, в Moco musem в Амстердам - обща изложба на Banksy и Warhol - да, комерс, малко, но трябва да се види. Пък и, да ви кажа, не представляваше само едни найлони, поставени върху езеро. 
Любимият ми художник е
кумът ми Иван Мудов

Текст Белослава Димитрова / Фотография Славея Йорданова

виж повече
реклама

Най-четени