Tori Amos от Щатите

icon
Sofialive.bg

През май излезе музикално-елегантният нов албум на Tori Amos Unrepented Geraldines - завоят й от класическото и мюзикъл звучене, обратно към по-скоро инди поп и пиано рока. И за пръв ще я видим на живо в София - концерт, който чакаме цял живот. Сега, 4 дни преди първото й шоу в България, успяхме да пробием бариерата и да й зададем три бързи въпроса, на които обаче тя отговори много подробно и честно. Представяме ви Tori Amos откровено за завръщането й като солоартист на сцена, вдъхновението от дъщеря й и изкуството да обичаш и изненадваш публиката в първото й интервю за българска медия.

tori_620_01

В Unrepented Geraldines отново имаш песен с Tash. С изкуство ли очакваш да се занимава дъщеря ти в бъдеще?
Работата с нея е много забавна. Тя не искаше да бъдем заедно в студиото. Каза ми: „Не искам мама в стаята, моля, доведете ми Tori Amos.” И така с баща й записахме нейните партии. Работихме с нея по този начин - в студиото не бяхме мама и татко, защото тя не искаше родителите й да са с нея, искаше да работи с професионалисти. И го направихме по този начин.
Tash обича да разказва истории чрез различни средства, като музиката е едно от тях. Освен това се вдъхновява от филмите и начина, по който те развиват истории. Впечатлява се и от книгите и това как различните автори създават множество светове, из които да бродиш. Дори само едно от тези проявления на изкуството е очарование за нея. Но как би разказал една история, когато слееш тези средства на творческа изява? Ето от това се вълнува Tash в момента. Много е артистична и това и доставя огромно удоволствие. Знам, че има определени теми, които не са й любими, но това няма значение.

tash_640

Това е първото ти турне, в което си без група от много години. Само Tori и нейния Bösendorfer. Как реши да се завърнеш към този тип концерти?
Вината е на Tash. Веднъж ми каза: „Трябва да преодолееш това нещо с 50-те години. Просто трябва.” Тогава бях на 49 и не се чувствах добре. А тя каза: „Добре, разбирам, че повечето мъже на 50 лесно подписват договори в музикалната индустрия и че това ги удовлетворява (говорим за соло артисти в поп-рока). Напълно ясно ми е, че повечето лейбъли подписват с мъже над 50 години. Но ти трябва да излезеш и да си докажеш, че си силна и можеш да правиш същото, както и преди 20 години. Защото знам, че можеш. Трябва да го направиш, не си на 80! Иначе какво искаш да ми кажеш - че не можеш да излезеш на сцена и да покажеш, че си жена, която контролира живота си и има същата енергия, както преди 20 години? Твърдиш ми, че на 50 всичко свършва? Какво означава това, че на 50 жените трябва да се откажат? Стига глупости, мамо, ти притежаваш магията, събуди се и ходи да свириш!” Погледнах я и прошепнах: „Добре, благодаря! Добре, Tash, добре, ще се опитам.” И така се върнах към този тип живи изпълнения, на които свиря сама. Tash ми даде сила.

140425-tori-amos_820

Винаги съм се възхищавал как никога не повтаряш един и същи плейлист не само в две поредни вечери, но и за цяло турне. Много малко артисти и групи съумяват да го постигнат. Твърде ангажиращо ли е ли е или е по-лесно, когато си Tori Amos?
Тази вечер свиря в Русия. Всяко шоу е уникално, тъй като се изправяш пред публиката, която е дошла в залата, носиш отговорност пред нея. Аз свиря за хората. Отговаряш на техните енергия и емоции. Всеки концерт е различен, променям песните всяка вечер. Някои парчета си пасват идеално точно за това шоу. Редувам много от тях. Приемам и молби за песни, но няма как да изпълня всички. На всеки концерт, обаче, гледам да изсвиря по няколко от тях. Всеки лайв е различен и по този начин поддържам магията жива. Вярвам, че хората биха се отегчили ако постоянно правя едно и също.


Tori Amos е в Зала 1 на НДК на 20 юни от 20:00
Билети от 40 до 90 лв. в Eventim

Текст Ивайло Александров