Ревю

icon
Sofialive.bg

Когато в средата на 80-те години три рошави момчета започват да свирят заедно и си залепят името Кале, много от вас не са били родени още. Което обаче не пречи нито на тях, нито на нас, да вилнеем заедно по клубове и фестивали. Защото калето преля в Ревю и вече над четвърт век (звучи сериозно, нали?) е група, с която си съобразяваме меломанските настроения и концертната програма.

2_618

Кале
Кале тръгват през 1985 като трио - Васил Гюров, Димитър Воев и Кирил Манчев. Още преди желязната хватка на комунизма да отпусне жизненоважните глътки свобода за рок музиката, в системата има сериозни пробойни. Една от тях е Първи софийски рок фестивал, на който, макар и под окото на Партията, свирят групи с неспокойно и ангажирано с времето си послание. Кале са на сцената за едва три песни време, преди дълбоките им, мрачни и бунтарски парчета да изпотят агентурата и микрофоните им да бъдат спряни.

Цветя от края на 80-те
През 1988 Кале се разпада, а от отломките се раждат две от най-влиятелните и истински групи на българската сцена - Воев създава Нова Генерация, а останалите двама дръпват за новото си Ревю шарената Милена Славова. Само три години са в този състав, но в тях се раждат най-силните песни на групата - "Директор на водопад", "Ралица""Ала-Бала", "Цветя от края на 80-те", "Чичо" - вярно с българската действителност отражение на западния ню уейв и пост пънк.

Соло
През 90-те Милена започва солова кариера, после заминава и за Англия, като се прибира в България в навечерието на новото хилядолетие. Васил Гюров също пътува в чужбина, връща се на сцената след смъртта на Димитър Воев и създава група Африка, a след това участва и в други проекти.

Втора Закуска
Васил и Милена се събират с Михаил Пешев от Нова Генерация през 2001 и издават отново като Ревю албума 10. Две парчета от него - "Закуска" и "1968" се завъртат по музикалните канали тогава и вадят на сцена отново една от най-любимите родни банди. През 2003 Милена Славова отново напуска Ревю и момчетата започват кастинги за вокалистка.

175801_10150132972808156_2800245_o_1000


Ревю в ХХI век
Русата фурия Кристина Серафимова е човекът, който вкарва нов пулс във вените на Ревю. Специфичният й глас, който чудесно пасва на парчетата, изпяти от Милена и щурото й присъствие на сцената връщат групата в концертния живот на България. В последните 10 години Ревю участват на много фестивали у нас, имат няколко големи концерта с колеги от миналото и безчет клубни свирения. И са все така магнетични и вихрени - убеди се сам още довечера в Maze, където ще чуеш и нови парчета. А ние ти предлагаме за загрявка филма от онези времена Директор на водопад.

Текст Ивайло Александров

Вход 8 лв.