Smallman

icon
Sofialive.bg

Етно-ембиънт метъл с тежки и бавни китари и песента на гайда, с просторен звук и красиви вокални нишки. Това са белезите, които превръщат новия албум на асеновградчаните smallman в много повече от поредното рок издание.

smallman_800 

Между декември 2013 и януари тази година, четиримата натовариха инструменти, няколко усилвателя и провизии на колите и отпрашиха към родопското село Манастир, където да съберат разхвърляните музикални идеи в целостта на завършен албум. Там, в най-високото село на Балканите (проверено е, така е), в уединението на планината, чистия въздух и спокойствието на откъснато от динамиката битие Андон, Иван, Стефан и Цветан сглобиха и доразвиха песните, които решиха да включат в третия си албум.

smallman1_800 

За записите отново се довериха на Лъчезар Георгиев в пловдивското Студио 42, където бяха сътворени и предните два диска. Този път обаче нивото е още по-високо, а Envision е най-хомогенното издание на smallman, най-изчистено и силно като звук и концепция. Всеки тон, всяка промяна в темпото, всеки нюанс и щриха в седемте песни лягат на мястото си в композициите по-плавно отколкото ръка в удобна ръкавица. Без да навлизаме в ревю на албума, имаме всичко това, което обичаме в smallman, но качено на ново равнище, засилено като продукция и изчистено откъм идейност, в най-завършения техен запис. Тежък, на моменти минорен, с вплетения някак естествено писък на гайдата и ефирните вокали на Цветан Хаджийски, песните приковават към себе си и трудно можеш да се откъснеш от тях, преди да си ги чул докрай. Няколко пъти. Ако не ни вярваш, чуй сам парчетата, които от групата пусна вече онлайн тук.

smallman_cover_800 

Smallman наистина стъпиха като явление на ъндърграунд рок сцената у нас още с първия си албум, съчетал бавен алтърнатив метъл, с древния фолклор на България. Гайда и кавал се надпяват наравно с китарите и барабаните в една чудесна симбиоза между етно-ембиънт и алтърнатив метъл. За годините от дебюта си през 2006, до сега бандата има три албума, записа няколко участия на Spirit Of Burgas, излезе и на румънския Bestfest, направи две европейски турнета и напълни най-големите и посещавани клубове у нас неколкократно.


smallman6_760

Сега момчетата ще ни запознаят с третото си издание Envision и със съвсем нов визуален спектакъл, като, както винаги при тях, визията и музиката ще имат еднаква тежест в разкзването на приказката smallman. Този път още по-впечатляващо, сигурни сме. Тази събота, 31 май, Терминал 1 наистина ще бъде площадка за излитане.

Smallman представят Envision на 31 май в Терминал 1 от 21:00
Билети по 12 лева в мрежата на Eventim и по 15 лева на входа

Текст Ивайло Александров
Фотография Danish, Ива Иванова-Freddie и Емануела Беловарски