Beat City

icon
Sofialive.bg

Какъв е пулсът на града? Живеем го, дишаме го, той тупти в нас и ние в него. Гъвкав, жив, шумен, ярък, лепкав, понякога мрачен, понякога светъл. Питай датското инди рок дуо The Raveonettes и чуй тяхната "Beat City" - мястото, където искат да завършат дните си.

the-raveonettes_1280

The Raveonettes се срещат в самото начало на XXI век и малко след запознанството им вече мислят за студио и първи записи. Преди две седмици пък изненадаха феновете си, като неочаквано и без предварителна реклама издадоха седмия си албум Pe'ahi на 22 юли. Датчаните гребат с шепи от рокабили и сърф рока и го изливат в усилвателите си, за да го превърнат в цинично-урбанистичен гаражен саунд.

"Beat City" е финалът в дебютния им миниалбум от 2002 Whip It On - красиво-мрачен инди рок запис, звучащ като сблъсък между музиката на Everly Brothers и Velvet Underground, само че с допълнителен шум. Даваме ти и един бонус - страхотен кавър на парчето правят и сънародниците им от сайкъделик рок магьосниците Baby Woodrose.

Обложката на Whip It On е дело на Сорен Солкер, фотограф, заснел портрети на артисти като Bjork, The White Stripes, U2 и Дейвид Линч. Визията напомня на постер за някой стар film noir, докато ЕР-то пък преспокойно би могло да бъде саундтрака му.



Текст Ивайло Александров