GusGus

icon
Sofialive.bg

Концертът на електронната група GusGus е този четвъртък. Преди седмица стана ясно, че интересът към енергично-атмосферичната музика на исландците е достатъчно голям събитието да се пренесе в Студио Орфей зад Интерпред. Три дни преди лайва хващаме GusGus буквално за петминутно светкавично интервю.

gusgus2_1097

Редовно ли закусвате кускус или го хапвате само когато записвате албум на GusGus?
Това си е цяла церемония.

Предният ви албум се казва Arabian Horse, а последния нарекохте Mexico. Каква е следващата ви дестинация?
Честно казано, нямаме идея. Когато започнахме да работим по тези албуми, нямахме нито заглавия, нито посока. Имената им дойдоха от само себе си, когато ги завършихме. Така че вероятно и при следващото ни пътешествие ще бъде така - потегляме и след това ще видим къде пристигаме.

Каква е разликата между студийната версия на Mexico и живото му представяне?
Когато правим сетове на живо, преправяме всичко и изцяло преосмисляме парчетата. Лайвовете ни изискват известна подготовка и изпробване на различни подходи. Твърдо вярвам, че живото изпълнение е основната функция на групата и когато сме пред публика, не представяме просто парчетата от албума - по време на шоуто им позволяваме да се разгърнат, придаваме им различен контекст, аранжимент и настроение. Накратко - GusGus на живо са доста различни от албумите си.

Откъде дойде вдъхновението за този албум?
Не беше нещо конкретно. Единственото сигурно беше, че искахме да експериментираме с различни неща. Да се откъснем леко от техно звученето на Arabian Horse. Затова имаме по-леки бийтове, влияние от ню уейв, соул и арендби звученето в Mexico.

Текст Ивайло Александров