Solstafir от Исландия

icon
Sofialive.bg

Има нещо в Исландия. Как иначе да си обясниш, че всяка банда от студената вулканична държава-остров, независимо от стила, в който твори, успява да те стисне за гърдите и да те поведе на музикално пътешествие в собствения си свят. Така е и с някогашните метъли Solstafir, които идват в София на 19 февруари.

solstafir_1024
Фотография Гудмундур Ули Палмасон

Някогашни, защото от няколко албума насам момчетата загърбиха твърдото звучене и викингския епос. В последните си три албума Solstafir буквално рисуват пейзажи от мъгливото крайбрежие на родината си, бреговете с черните камъни и безкрайните зелени поля и хълмове. Музиката им е съзерцателна като живописно платно на импреионист, а в песните, задължително и винаги на исландски, разглеждат темите за самотата, смъртта, отчуждението, пътешествието, търсенето на себе си. Меланхолични, но по красив и хипнотичен начин. Неслучайно и последният им албум, миналогодишният Ótta, завладя водещи места в почти всички специализирани класации, включително и на Sofia Live.

solstafir_live_1024

На 19 февруари в голямата зала на Mixtape 5 ще видиш и чуеш една съвременна и различна група, за която съвсем спокойно можем да използваме определението сензация. Откакто са на турне, Solstafir постоянно отбелязват разпродадени концерти в Щатите и Западна Европа. Пожелаваме им списъкът на успешните завоевания да включва и София.

Билети по 35 лева от Eventim и 45 в на входа на клуба

Текст Ивайло Александров/ Фотография Бовен Стайнес