Mono от Япония

icon
Sofialive.bg

Атмосферична музика без вокали, само мелодични китарни импресии с напрегнат ритъм и епични експлозии. С дъх и горещина на първи изгрев. Така звучат Mono - едно от най-тачените и големи имена в световната пост-рок сцена и една от групите, дефинирали стила преди 15 години. А сега ще ги видим и за първи път в България на 18 април, благодарение на бригадата Rawk'n'Roll.

Mono от Япония image
Mono

Поетично-меланхолични, албумите на Mono са красиви инструментални пътешествия, а на живо японците са неудържимо интензивни и енергични. В Mixtape 5 ще ги видим в откъс от тяхното турне The Last Dawn/Rays of Darkness, по името на двата им албума от миналата година - записани паралелно, но с различна, макар и допълваща се концепция.

Музиката на квартета често носи определения като "филмов саундтрак" и "епична мелодрама". Определят ги ту като пост-рок, ту като шугейз, в албумите им има солидно влияние от класическата музика, а музикалният размах нерядко прелива в минимъл и нойз.

Helen Money image
Helen Money

Специален гост на цялото турне на Mono е Alison Chesley, позната под сценичния си псевдоним Helen Money. Навремето част от акустичното рок дуо Verbow, днес Helen Money свири на прокарано през усилватели виолончело - агресивна и впечатляваща музика. Свирила е в албуми на  Mono, Anthrax, Russian Circles и е била на турнета с Earth, Shellac, Portishead и Joe Lally от Fugazi.

Този концерт ще бъде алтернативен на повечето събития за събота вечер, и съвсем различен като преживяване. Затова нямаме търпение и ти препоръчваме да видиш едни от пионерите на съвременния инструментален рок с дълбока атмосфера.


Билети от Eventim по 25 лева и 30 на входа на клуба