Wardruna и smallman

icon
Sofialive.bg

Вдъхновяваща е музиката на Wardruna - музикалното приключение на Айнар Селвик, пребродил блек метъла от 90-те години, преди да се отдаде изцяло на увлечението си по историята на Норвегия и личното изследване на културното й наследство. Групата облича във форма търсенията на бившия барабанист на Gorogoroth в тълкуването на руническите писмена, на Олдер Фуртак - най-старата позната руническа азбука. Айнар твърди, че с руните старогерманските племена са рисували не само звуци и фонеми, а също така и легенди, магии, песни. Решава да пресъздаде усещанията и познанията си в нордическите традиции посредством стари и автентични музикални инструменти. И, разбира се, няколко верни сподвижници.

wardruna image

Wardruna не свирят фолклорна музика. Това не са народните песни на Норвегия. Айнар Селвик използва старинни инструменти, за да даде живот на собственото си виждане върху духа на Севера. Създава нови мелодии, звучащи така, както биха се носели над хладните гори преди хиляда или две хиляди години. За много от инструментите, които ползва, търси услугите на стари майстори. Други изработва сам. Ударни, струнни, духови - те придават онази доза автентичност на Wardruna, което прави групата неповторима и открояваща се на днешната сцена. За инструментите Айнар разказва, че самата им изработка е почти ритуален процес. Усещането да направиш всичко сам - от одирането на мъртвото животно, през щавенето на кожата му, опъването й върху дървената рамка, която сам си сътворил, до завършването на инструмента, който е и вторият живот на животното - процесът се отплаща многократно.

wardruna image

Концепцията на Wardruna се върти около старите руни и легендите на севера, възраждат езическото минало. Трите им албума (чуй първите два тук) са под общото име Runaljod - песента на руните. Първият албум Runaljod - Gap Var Ginnunga разказва за посяването на живота в топлите недра на земята - покълването и зараждането му. Вторият е Runaljod - Yggdrasil - голямото дърво Игдрасил от скандинавската митология, което минава през деветте свята. А третата част, която излиза в края на 2016 или началото на 2017, ще носи името Runaljod - Ragnarok. Рагнарок в норвежкия фолклор е свършека на света - но не истински край, а ново начало, преображение и трансформация, преминаване отвъд.

wardruna image

Когато преди 3 години History Channel започва снимките на супер успешния си сериал Викинги, Айнар се опитва да се свърже с продуцентите, но не успява да намери контакт с тях. Само година по-късно обаче, запознали се с музиката на Wardruna, хората от екипа на сериала сами намират Айнар Селвик и му предлагат да работи заедно с композитора Тревър Морис върху музиката на телевизионната продукция. Двамата се сработват отлично и вече 2 години саундтракът на Викинги е с основното участие на Айнар Селвик, който дори има епизодична роля във филма. Четвъртият сезон стартира на 18 февруари, точно седмица преди софийския концерт на Wardruna и отново ще чуем пиеси, композирани от музикантите специално за филма.


smallman image
smallman

За smallman сме ти разказвали много. Трудно е да не харесаш атмосферичната музика на квартета, стъпила едновременно в амбиенталния алтернативен метъл с тежки и бавни китари и в българския фолклор, песента на гайдата и кавала и напевите на Цветан Хаджийски. Бандата издаде преди две години третия си албум Envision, разписа се с успешни концерти у нас и в няколко балкански града, а съвсем наскоро излезе и късометражният анимационен филм на Велислава Господинова The Blood, за който smallman записват ексклузивно музиката. Ще ги видим като българската група на спектакъла на Wardruna у нас и наистина нямаме търпение.

Концертът на Wardruna в София е много специален. Случва се докато групата работи върху последната част от трилогията върху руните и нордическия спиритуализъм и малко преди Айнар да издаде албум на групата Skuggsja заедно с Ивар Бьорнсон от култовите метъл експериментатори Enslaved и да тръгнат на турне. Сам господин Селвик твърди, че предпочита да твори и да изучава музиката и легендите, отколкото да обикаля на дълги турнета. Затова и концертите на Wardruna са истинска рядкост и му носят голямо удоволствие. Концертът в Зала 3 на НДК на 25 февруари е единствената дата за групата на Балканите тази година.

Билети по 70 лева от мрежата на ticketportal.bg и на касите на НДК