Стив Гад

icon
Sofialive.bg

На пръстите на ръцете се броят барабанистите, които са допринесли толкова много за развитието на музиката в продължение на над 50 години и са още активни до днес. Стив Гад е един от тях. Американският музикант за последните пет декади прехвърча през стиловете с устрема на непогрешимия си ритъм и оставя ярка следа в джаза, рока, блуса, аренби и фюжъна. Палките му се вихрят в албуми на Steely Dan, Simon & Garfunkel, Ал Ди Меола, Ерик Клептън, Джо Кокър и още десетки музиканти.

Steve Gadd image

Започнал да взима уроци по барабани още на 7, Стив Гад завършва гимназия, усъвършенствайки свиренето си, а в колежа не спира да свири на живо. Първият албум, в който записва барабани е дебютът на Гап Манджоне от 1968 Diana in the Autumn Wind. В армията се записва в оркестъра като барабанист и дълго след уволнението си от служба, продължава да е част от военния бенд. Безпогрешният му усет за ритъм и авторския подход към инструмента бързо му печелят име и до края на 70-те години е предпочитан сесиен музикант за редица банди и солови артисти. Работил е с легенди като Франк Синатра, Пол Макартни, Чик Къриа, Чет Бейкър, Джон Бон Джови и още толкова много, че вероятно няма да ни стигне един работен ден, за да ги изброим.

Steve Gadd image

Концертът на легендарния барабанист ще бъде в клуб Joy Station на 21 септември, а билети на цена 40 лева могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim, както и в магазините Фантастико. И за финал, нека цитираме Фил Колинс - самият той голям барабанист, който споделя анекдота: "Колко барабаниста са нужни да се смени една крушка? Десет. И после още десет, които да коментират как би я сменил Стив Гад."