Kayo Dot

icon
Sofialive.bg

Възможно е подзаглавието на статията да ти се струва леко пресилено, но повярвай ни, ако послушаш повечко американската банда Kayo Dot, ще си стиснем ръцете в съгласие. На 8 февруари вече чухме и видяхме музикалните брожения на Тоби Драйвър и неговия солов бенд, а на 28 август, отново по покана на Аларма Пънк Джаз, е време да потънем и в експерименталните песни на основната му група, култовите Kayo Dot.

kayo dot image

Kayo Dot се подвизават на сцена от 2003. Още тогава впечатляват с прогресивния си и нетипичен подход към създаване на музика. Всъщност, толкова са различни, че улавят интереса на големия Джон Зорн, който издава дебюта им Choirs Of The Eye през собствения си лейбъл Tzadik Records. Съчетанието на метъл, джаз, електроника и меланхолия остават почеркови за Kayo Dot въпреки аморфния състав, който се мени от албум до албум. Тази година излезе Plastic House on Base of Sky - осмият албум на групата, в която постоянен член остава само нейният двигател Тоби Драйвър. Музиката е все така експериментална, като електрониката, ембиънта и синтпопа взимат превес над тежките китари от ранните им записи. Всъщност, няма защо да ти говорим за достойнствата на нещо, което трудно може да се опише. Затова просто ще ти кажем - ела в неделя в Mixtape 5, за да чуеш и видиш банда, каквато рядко се среща и трудно се вписва в рамки.

Съпортът също си струва да се спомене - македонската пост-рок банда Khara, които тази година пуснаха първия си албум и свириха с американците Rosetta, както и съвсем новата експериментална банда Nocktern на Стоимен от Them Frequencies.

Билети от Eventim по 22 лева и 25 в деня на концерта