Moonspell от Португалия

icon
Sofialive.bg

Вой на вълци, пулсиращо сърце, аромат на опиум и херметически текстове, на фона на мрачна и атмосферична музика с дълбочина и красиви мелодии. Такава беше първата ни среща с музиката на португалците Moonspell преди 20 години. Такава остава и до днес - 10 албума по-късно, когато отново ще ги посрещнем за концерт у нас.moonspell image

Moonspell стават култ в родината си още с излизането на първите им демозаписи - по-скоро блек мракобесие, отколкото морбидна готик красота, както в следващите им издания. За няколко албума обаче налагат името си на европейската дарк метъл сцена от 90-те години, а третият им албум Sin/Pecado достига и първо място в класациите в Португалия, като до днес Moonspell са една от трите метъл групи, оглавявали португалските чартове, редом с Iron Maiden и Metallica. Седмият им албум Memorial пък става първият и засега единствен метъл албум на португалска група, достигнал златен статус в родината си (над 10 хиляди продадени бройки).

moonspell image

Миналата година Moonspell издадоха десетия си студиен албум Extinct - красив и модерен прочит на готик рока и мелодичния дарк метъл. Песните в него са по-леки, но все така лирични и запленяващи феновете на атмосферичната китарна музика. Логично, оценките за Extinct са високи, а групата вече втора година изнася активно концерти в подкрепа на албума. 6 октомври пък е датата, когато отново ще свирят пред българска публика - в клуб Mixtape 5.

Вечерта преди Moonspell ще видиш и чуеш още две интересни банди. Италианските меланхолици The Foreshadowing вече имат три албума за десетте години, откакто са на сцена и представят техния прочит на дуум метъла, вдъхновен от гиганти като My Dying Brinde и ранните Katatonia.

foreshadowing image

Другата група, която ще сподели сцената с Moonspell е шведската симфоник метъл банда Eleine (на третата снимка горе), които освен типичните помпозни орнаменти, украсяват песните си и с електронни подложки. Вокалистката, на която е кръстена бандата, освен певица е и популярен модел за концептуални фотосесии.


Концертът на 6 октомври е специален, защото с него най-популярният български портал за рок и метъл WeRock отбелязва 15-ия си рожден ден. Честито на колегите и ще пием по едно заедно с тях пред сцената на Moonspell!

Билети по 35 лева от Eventim и 45 в деня на концерта