Niyaz с Азам Али

icon
Sofialive.bg

За почитателите на уърлд и етно музиката името на Азам Али свети отдалеч като маяк в бурна нощ за моряка. Кариерата на иранската певица обхваща вече три десетилетия и три отделни музикални проекта, а Huffington Post описва творчеството й като "еволюционна сила в съвременната близкоизточна музика". И сега, на 29 октомври българската публика най-сетне ще се срещне на живо с Азам Али и последната й група Niyaz, в която тя твори заедно със съпруга си - мултиинструменталистът Лога Рамин Торкиян. Самата Азам не крие любовта си и вдъхновението от българския фолклор и споделя, че няма търпение най-накрая да посети страната ни.

niyaz image

Niyaz сливат суфисткия мистицизъм, поезията на средновековния персийски поет и мистик Руми, персийски, индийски и средиземноморски фолклор с меки електронни звуци и хипнотични бийтове. Албумът им от миналата година The Fourth Light е своеобразен поклон към суфисткия поет Рабия ал Басри и включва текстове на фарси, дари, турски и урду.

Концертът в Sofia Live Club е организиран от българската група Ambient Folklore (на втората снимка горе). Както подсказва и името им, те свирят средновековна европейска, средиземноморска и балканска музика, представена изцяло с автентични акустични инструменти и силния глас на Татяна Йосифова. В Ambient Folklore влизат още мултиинструменталистът Петър Делчев (познаваш го от Исихия и Кайно Йесно Слонце) и Евгени Чакалов на духови и струнни инструменти (още в Eriney и Кайно Йесно Слонце).

Тъй като е най-добре да оставим музиката да говори сама за себе си, горещо препоръчваме да я оставиш да те заведе на пътешествие през вековете в последната събота на октомври.


Билети по 40 лева от мрежата на Eventim
Красивият постер е дело на София Зашева