Седмичен афиш / Музика

The Bridge

Kayno Yesno Slonce и Шабака Хътчингс със среща на моста, срещаме ги под моста

Под това витиевато пояснение по-горе стои затруднението ни да изразим с думи прости колко точно се кефим на идеята, че на 30 март една от най-самобитните и автентични български банди - Kayno Yesno Slonce, ще раздели сцена с един от най-вдъхновяващите и интересни джаз музиканти днес - роденият в Лондон и живял в Барбадос Шабака Хътчингс. Защото музиката не познава граници, пък стиловете рамки са само претенция.

shabaka hutchings
Шабака Хътчингс

Kayno Yesno Slonce дълго отсъстваха от концертните сцени у нас. Оказа се, че групата далеч не е била в летаргия през тези дълги месеци. През това време те са подготвяли нова музика, която ще излезе събрана в чисто новия им албум Mare Verborum. Именно неговата премиера ще бележи лайва на 30 март в клуб Mixtape 5, дирижиран от любимите ни агент-меломани Фалшименто. А винаги аморфният състав на Kayno Yesno Slonce този път ще бъде допълнен от челистката Маги Петрович.веселин митев image
Веселин Митев

Шабака Хътчингс прикова вниманието на феновете на експерименталния джаз с проектите си Sons of Kemet и The Comet is Coming, които също гледахме у нас по покана на Фалшименто.Свирил е с някои от водещите имена на съвременната джаз сцена, а преди няколко години беше поканен да се присъедини и към Arkestra на отдавна покойния и несравним Sun Ra. Роден е в Лондон през 1984, но през 1990 се мести в Барбадос, където остава до първите години на XXI век. На 30 март се завръща у нас с новата си банда Shabaka And The Ancestors, съставена от южноафрикански музиканти, с които ще представят дебютния си албум Wisdom of the Elders. По-запознатите ни обещават еклектична смес от горещия джаз на Йоханесбург, спиритуални ритми и карибска музика.shabaka hutchings image

Така две великолепни групи, напълно свободни в музикалните си търсения, идващи от различни краища на света, ще представят новите си албуми в концерт с общо название The Bridge. Доста уместно е да ги видим под Моста на влюбените, не мислиш ли?

Билети по 30 лева от Ticketlogic и 35 на входа на клуба

  • Mixtape 5

    30 март (четвъртък), 20:00
реклама

Градски тип

ФИЛМИТЕ
Последно гледах
Allied - филмът, по време на снимките на който, уж се били забили Брад Пит и Марион Котияр. Рядко тъпа холивудска боза, действително - не го гледайте. На другия ден гледах Това е само края на света, дето спечели Кан, пак - с Марион Котияр, е даже - и с Леа Сейду. Рядко глупаво, маниерно канадско-европейско клише. Животът е прекалено къс, за да гледате и този филм. Вместо това, бързо преговорете кавото на Wes Aderson ви лиспва от кинокултурата - например Life Aquatic with Steve Zissou, който съм гледал само два пъти, но мисля да гледам поне още два.
Най-големият актьор за мен е
Джеръми Айрънс.
Харесвам режисьори като
Фатих Акин, Уес Андерсън, Димтър Коцев - Шошо.
Няма по-глупав филм от
почти всички български бози, за които продуцените им взимат по един-два милиона от НФЦ и след това филмите стават, общо взето, само за подпалки.

МУЗИКАТА
Обикновено слушам
пънк - класически и съвременен американски пънк. И Хендел. Също си свалям и саундтраци на филми, които са ми харесали - в момента точно въртя този на "Младият папа".
Никога няма да ми омръзнат
органовите концерти на Хендел, Бранденбургските концерти на Бах, първият албум на Секс Пистълс, всичко на Ролинг Стоунс, всичко на Ийгълс ъф Дет Метъл.
Любимата ми група е
Ролинг Стоунс.
Най-добрият концерт, на които бях, е този на
Металика през 99-та в Пловдив.
В София искам да дойдат
американските танкове. И да останат.

КНИГИТЕ
Книгата на книгите е
Сто години самота - съвършеният модерен роман, макар самият Маркес да не ми е на върха на личната класация.
Сега чета
пробвам се пак с последния на Мартин Еймис The Zone of interest, но ми върви много тегаво. Обожавам Мартин Еймис, но това, явно, ще му е първата книга, която май ще скипна.
Не смеят много да ми говорят
, известен съм с критичността си.
Н
а български най-добре пиша аз. От чуждоезичните колеги бих споменал най-вече Борхес, айде - и Достоевски.

ТЕАТЪРЪТ
Обичам текстовете за театър на
Стефан Иванов, Георги Тенев.

ИЗЛОЖБИТЕ
Интересно ми е
съвременното визуално изкуство във всичките му проявни форми - особено, когато има смисъл, когато реално провокира реакция вътре в мен.
Последната изложба, на коят
o бях - преди месец, в Moco musem в Амстердам - обща изложба на Banksy и Warhol - да, комерс, малко, но трябва да се види. Пък и, да ви кажа, не представляваше само едни найлони, поставени върху езеро. 
Любимият ми художник е
кумът ми Иван Мудов

Текст Белослава Димитрова / Фотография Славея Йорданова

виж повече
реклама

Най-четени