Mike IX Lives: Concert for Mike Williams from Eyehategod

icon
Sofialive.bg

Има банди и банди. Някои от тях обаче са наистина специални и създават цели стилове и течения, а с годините изковават непоклатим и култов образ сред тесен но верен кръг от фенове. Такива са луизианските слъдж великани Eyehategod - една от най-влиятелните банди в тежкия, бавен и грозен рок, която някак остана в сянката на групи, които самата тя е вдъхновила. И както истинските ъндърграунд икони, така и Eyehategod винаги са давали сърце, пот и кръв в това което правят, без да им пука от чужди оценки. Истински, неприлични и некоректни политически. И, както често се случва, това изхабява.

mikeix_640
Майк Уилямс с част от екипа на Rawk'n'Roll и Дидо Пешев от Brave Moustache и Them Frequencies

В техния случай буфер на силната енергия и разрушителните сили на бандата винаги е бил певецът им Майк Уилямс. Единствен той остана и задълго закачен за тежките пороци, белязали калната луизианска сцена. През годините Eyehategod неведнъж са отменяли турнета заради здравословното му състояние. И все пък, въпреки всичко, дори и след смъртта на оригиналния барабанист на групата от сърдечен удар преди няколко години, Eyehategod са неизменно там, дерящи струни - и гласни, и китарни. И благодарение на юнаците от Rawk'n'Roll през юни 2015 ги видяхме и у нас.

Миналата есен обаче Майк отново влезе в болница, а Eyehategod излязоха на концерти с гост-вокалисти - вечния приятел Фил Анселмо и Ранди Блайт от Lamb of God. А през това време разбрахме, че положението на Майк Уилямс е много тежко. След отказа на черния му дроб да функционира, жена му и колеги от Луизианската сцена стартираха краудфнъдинг кампания, за да съберат 50 хиляди долара за лечението му, което се случи само за 3 дни. След това обаче се наложи и трансплантация на черен дроб, а Майк още е в болница. И, както можеш да се сетиш, когато си само и единствено музикант в ъндърграунд банда от 30 години, здравната ти осигуровка трудно покрива лечение и на грип. Сега Майк Уилямс се нуждае от 150 хиляди долара, а в борбата му за нов живот се включва и цялата вълна банди от Луизиана. И от още много други сцени. Една от тях е българската.eyehategod image
Eyehategod

"Отлично си даваме сметка, че парите, които ще съберем с този концерт, са незначително перо от цялата сума, от която Майк се нуждае за лечението си. Основната ни надежда е да провокираме и други такива събития не само у нас, но и на други места по света и да покажем, че ъндърграунд сцената е солидарна с героите си. Да, напълно наясно сме, че и в България има артисти и каузи, които се нуждаят от помощ. Ние избрахме Майк Уилямс като наша мисия, защото сме фенове на музиката на Eyehategod и луизианската сцена, които са ни дали толкова много сила и вдъхновение. Сега искаме да върнем и частица от всичко, което са ни дали те с музиката си през годините. Помогнете ни да подкрепим един от нашите герои, като дойдете на концерта на 15 януари или като дарите пари в неговата краудфъндиг кампания", заявяват хората от Rawk'n'Roll, които организират концерт за Майк Уилямс с помощта на техни приятели от стоунър, дуум и метъл сцената на България.

На 15 януари в клуб Mixtape 5 ще се съберат няколко от най-силните ъндърграунд банди у нас. Сред тях са победителите от първото издание на Голямото Рок Междучасие Bloodrush, метъл/слъдж бригадата Corecom, шумното дуо Feedbacker, мрачните и бавни Muddy, стоунърите The Flying Detachment и дуум титаните Upyr. Всички приходи от шоуто ще бъдат изпратени на Майк Уилямс. А ако не можеш да посетиш лайва, но искаш да помогнеш на Майк да живее отново, кампанията по набиране на средства, е на този линк.


Концертът ще бъде стриймван и онлайн, благодарение на екипа на Madstreamteam на този адрес.

Входът за концерта ще струва 10 лева или колкото искаш да дариш
Събитието във Facebook