Меню / Eстествен подбор

Незабравимите женски образи в киното

Те ни карат да се връщаме пред големия екран

Така и така сме подхванали темата с жените и последно време - филмите, има някои, повече от силни, женски образи в киното, които заслужават не само да се споменат, но и да се помнят. Разбира се всички тези образи са отражение на реалността, в която живеем, затова трябва да се учим от техните истории, колкото и нереални да са. Всяка една от тях има качества, които са в основата на една силна женска личност, такава, каквато е всяка жена, макар и да го забравя понякога. Ние сме тук да ти го напомним!

hermione granger image

Всички знаем Хърмаяни Грейнджър от поредицата Хари Потър, но това, което може да не знаеш за нея, споменато за съжаление само в книгите, е нейният буден активистки характер и желание за равнопоставеност между всички (и в частност - домашните елфи). Силно възмутена от начина, по който те са третирани като роби, тя е силно мотивирана да направи нещо по въпроса и така създава S.P.E.W. - Society for the Promotion of Elfish Welfare. Тя създава силен образ и на ученолюбива и силно мотивирана ученичка, което помага да се разбие стереотипа на така наречените “зубари“. Друг любим образ без съмнение е Принцеса Лея Органа от Междузвездни войни. Тя е олицетворение на нещо, което за съжаление е рядко срещано в днешния свят - един силен, независим лидер (жена!), чийто приоритет са нейните хора, разчитащи на правилната й преценка и решения. Лидер, който го е грижа за тези хората, и който по никакъв начин не отстъпва на мъжете.

kill bill image

Рипли от Пришълецът пък е образ на еманципирана, самостоятелна жена със силен майчински инстинкт, който я кара да се бори тройно по-силно срещу неправдите, или в нейния случай - с извънземно. Друг образ, включващ майчински инстинкти е този на Булката от Убий Бил, която буквално коли по пътя си към дъщерята, която не е знаела, че има. Нищо, излязло на пътя й не може да я спре, дори човешки живот. В Терминатор 2, Сара Конър е въплъщение на отдадената майка, която макар и да не е перфектна, се бори със зъби и нокти (и още нещо) за живота на детето си.

mary poppins image

И не можем да пропуснем добрата стара Мери Попинз, разбира се. Какво по-хубаво от бавачка, която да е модел за подражание, стриктна, забавна и на всичкото отгоре - може да лети. Дори в анимационното кино има образи като Принцеса Мононоке, например, която е защитничка на всичко, що е природа или олицетворява природа. Със сигурност трябва да взимаш пример от нея. И във всички останали филми на големия японски режисьор и аниматор Хайао Миязаки, присъства силен женски образ. Малко по-безизвестна, но все пак заслужаваща да се спомене, е Джуно от едноименния филм. Нейната героиня разбива стереотипа за бременните 16-годишни девойки, силна и уверена, осъзнаваща, че това са нещата от живота, тя не се тръшка, а се взима в ръце, приемайки ситуацията почти хладнокръвно, и предприема действия, без да зачита ничие друго мнение, освен своето собствено.

alice in wonderland image

Малко по-млади женски образи, са тези на Алиса от Алиса в страната на чудесата и Дороти от Вълшебникът от Оз. Алиса е дете, което се чувства притисната от родителите си да порасне по-бързо от колкото й се иска, което довежда до нейното опълчване срещу авторитарния родителски стереотип и извоюване на свободата да направи това, което тя, а не някой друг иска. Дороти пък е събирателен образ на всички качества, които най-добрата приятелка притежава, лоялност, подкрепа и разбирателство. Ако си имала възможността да се докоснеш поне до един от тези филми, няма съмнение, че са спомогнали поне малко за изграждането дори на частица от характера ти.

Текст Аби Белчева

реклама

От кухнята на нещата

формичка-точилка SNOKUL
формичка-точилка SNOKUL

Цена: 7.99 лв.

от IKEA на „Околовръстен път“ 216

виж всички
реклама

Най-четени