Дребни удоволствия

icon
Sofialive.bg

Нахутът е познат от хилядолетия и всъщност няма нищо общо с ядките - той е бобова култура, при това от най-полезните. Заради сериозното си съдържание на цинк, магнезий, фосфор и фибри се радва на особена почит сред диабетиците, както и сред всеки втори, който има проблем с килограмите.

От него се правят любимите ни фалафели и още куп арабски ястия като агнешко с нахут и сушени плодове например, а заради уютния му аромат се сещаме за него все около Коледа. За първи път го опитахме в мароканския ресторант Анет на „Ангел Кънчев" и оттогава не слагаме пуйка на празничната вечеря. Така и не разбрахме как точно го правят, затова вкъщи често импровизираме, но за една рецепта гарантираме - тази на печен нахут с мед и канела. Върви идеално с едно малко и дори без компания, а ето какво ни трябва, за да си го приготвим:

425 г суров нахут;
2 супени лъжици рапично олио;
1 чаена лъжичка канела на прах;
1 чаена лъжичка захар;
1 чаена лъжичка мед.

nahut2_600

Почистваме и измиваме нахута, след което го оставяме да се отцеди. В дълбок съд го смесваме с олиото, канелата, захарта и разбъркваме добре. Изсипваме сместа в тавичка, която преди това хубаво сме покрили с фолио, за да си спестим досадното търкане на загоряла захар после. Загряваме фурната до 190 градуса и печем 30-40 минути. След това, още докато е горещ, го разбъркваме с меда и чакаме да изстине. Държим го на сухо (в буркан или кутия), иначе се овлажнява и не е така хрупкав.

Преподава аржентинско танго, пуска музика и сама си шие роклите за танци - как да не се влюбиш в нея