Никулден по табиетлийски

icon
Sofialive.bg

Без значение дали постиш или не, Никулден е повод да се събереш с близки и приятели, да похапнеш вкусно ястие с риба, приготвено по специален начин и да пийнеш чаша хубаво червено вино. Традиционното меню включва пълнен с орехи шаран, предхождан от неизменната около празника суматоха в магазините. Ние ще ти дадем свежа идея - пропусни дългите опашки пред рибния щанд и се насочи към висините на Лозенец. На булевард Джеймс Баучер 76 те очаква изисканият ресторант Табиет, в който рибните блюда са винаги за почит. За празника домакините ще те посрещнат с неустоими за окото и небцето нови ястия с риба, които меко казано ни очароваха.

dsc_8433_1024

Сега се приготви, защото ще си говорим за майсторски приготвени вкусотии и апетитът ти може рязко да се изостри. В Табиет вече обновиха менюто си с изкусителни предложения за студените месеци. Ястията с говеждо и свинско месо са повече от обикновено, тиквата присъства по-осезаемо сред различните предложения, а вече в ресторанта сервират и бургери. Но да не забравяме рибния повод за нашата среща. Кулинарната си разходка започваме с микс от свежи салати с риба тон: рукола, айсберг и валериан си правят компания с парченца филе от тон, допълнени с рохко яйце и сос с аншоа. И както подобава, завършваме картинката с отлично бяло вино от внимателно селектирания списък на Табиет. Оттук, преди да се прехвърлим на някое от великолепните основни ястия, решаваме да опитаме и някое от рибните предястия. И понеже ни държи от чудесната салата, продължаваме с тартар от риба тон. Месото е сурово и се овкусява с майонеза, кисели краставички и маринован печен лук, като слагат и щипка свежи салати. Освен внимателния набор подправки, се добавя и балсамов оцет.

dsc_8466_1024

Готвачът на Табиет Методи Иванов ни разяснява, че предястията са с по-лек грамаж, така че да можеш да опиташ повече предложения за по-малко пари. Съгласяваме се и преминаваме към топлите такива. Спираме се на паста с филе червена риба тон. Пастата е папарделе, приготвено на място, а около рибата са подредени чери домати, червена и зелена чушка, патладжан, магданоз, лимон и лимонова кора, леко окъпани в зехтин екстра.

img_8434_1024

И стигаме до основното. В ресторанта поддържат постоянен наличен асортимент от риба и морски дарове, така че целогодишно можеш да се поглезиш с лаврак, ципура, чернокоп - каквото ти душа иска, но приготвено и поднесено с табиет. Сега обаче, за Никулден, всичко ще бъде малко по-различно - празник е, все пак. Нашият избор е пълнен шаран с карамелизиран лук, печени орехи, салца мексико, девесил, магданоз и черен пипер. Богатата плънка прави ястието неустоимо ароматно и апетитно, а месото на шарана остава крехко и невъобразимо вкусно.


dsc_8496_1024

След обилното похапване по табиетлийски, решаваме да се поглезим с някой от новите десерти на ресторанта. Цялото им десертно меню е обновено и можеш да го разгледаш във витрината до бара. От Табиет с право се гордеят, че десертите им се приготвят от майстор сладкар на място. Освен класическите торти, те предлагат и чийзкейкове, които също се пекат на място и ние се спираме на шоколадовия. Поръчваме и от страхотното им кафе за пълен разкош и си тръгваме, убедени, че има значение дали храната се приготвя с табиет.

Учи, снима, блогва и пътува