Майсторството на грила през погледа на Хаджидрагановите изби и Хаджидрагановите къщи
11668Категория: Нещо ново
В разгара на лятото, както слънцето превзема улиците, така и апетитът трайно се настанява в съзнанието ни. Търсим нещо вкусно, сочно и ароматно, което да споделим с близки. А каква по добра идея от порция барбекю? Месото, запечатано върху въглени, приготвено с точните подправки и гарнитури, се превръща в истинско изкуство. А двата емблематични ресторанта - Хаджидрагановите изби и Хаджидрагановите къщи - идеално се вписват в тази идилия с неподражаемото си умение да възраждат традиционната българска скара.
Тук всяка порция започва от нулата - нищо не е предварително обработено или готово. Месото пристига сурово и преминава през поредица от процеси на майстори готвачи. Професионална ръчна обработка и престояване в билкови маринати, според предназначението, са първите стъпки, които водят до гастрономическите шедьоври на заведенията. А финалният щрих? Печене в затворено барбекю на въглища, с много висока температура. От личен опит знаем, че крайният резултат е плътен, опушен и неповторим вкус, който не се забравя. Защото екипът на Хаджидрагановите изби и Хаджидрагановите къщи влага целия си опит и страст в приготвянето на специалитетите. И това си личи още с първата хапка.
За големи компании изкушението носи името “Воеводска софра” - дървено плато, отрупано със свински и пилешки пържолки, джолани, наденички и крехки ребърца. А за допълнение - менче боб, чомлек по бански, домашни разядки, картофки и мека погача. “Вълчото мезе” е друг фаворит за споделяне с комбинацията от три вида месо, селска наденица и богата гарнитура. “Петльовата сабя” пък е любима класика от пилешки шашлик, пържени картофи, свежа салата и печен боб. А агнешките котлети могат направо да ви оставят без думи. Няма как да пропуснем да отбележим, че атмосферата на ресторантите е толкова щедра, колкото и самото меню. Още от прага ни посрещат традиционни български орнаменти, прохладна градина и музика на живо - най-добрият фон за мечтаните грил вечери.
В разгара на лятото, както слънцето превзема улиците, така и апетитът трайно се настанява в съзнанието ни. Търсим нещо вкусно, сочно и ароматно, което да споделим с близки. А каква по добра идея от порция барбекю? Месото, запечатано върху въглени, приготвено с точните подправки и гарнитури, се превръща в истинско изкуство. А двата емблематични ресторанта - Хаджидрагановите изби и Хаджидрагановите къщи - идеално се вписват в тази идилия с неподражаемото си умение да възраждат традиционната българска скара.
Тук всяка порция започва от нулата - нищо не е предварително обработено или готово. Месото пристига сурово и преминава през поредица от процеси на майстори готвачи. Професионална ръчна обработка и престояване в билкови маринати, според предназначението, са първите стъпки, които водят до гастрономическите шедьоври на заведенията. А финалният щрих? Печене в затворено барбекю на въглища, с много висока температура. От личен опит знаем, че крайният резултат е плътен, опушен и неповторим вкус, който не се забравя. Защото екипът на Хаджидрагановите изби и Хаджидрагановите къщи влага целия си опит и страст в приготвянето на специалитетите. И това си личи още с първата хапка.
За големи компании изкушението носи името “Воеводска софра” - дървено плато, отрупано със свински и пилешки пържолки, джолани, наденички и крехки ребърца. А за допълнение - менче боб, чомлек по бански, домашни разядки, картофки и мека погача. “Вълчото мезе” е друг фаворит за споделяне с комбинацията от три вида месо, селска наденица и богата гарнитура. “Петльовата сабя” пък е любима класика от пилешки шашлик, пържени картофи, свежа салата и печен боб. А агнешките котлети могат направо да ви оставят без думи. Няма как да пропуснем да отбележим, че атмосферата на ресторантите е толкова щедра, колкото и самото меню. Още от прага ни посрещат традиционни български орнаменти, прохладна градина и музика на живо - най-добрият фон за мечтаните грил вечери.
Сред комфорта на собствения ни дом една чаша кафе може да се превърне в любимата ни рутина. Наситен аромат, плътен вкус и добра компания - какво повече ни трябва?
В този ред на мисли бихме описали магазините за специално кафе като онези обичани спирки, където можем да опитаме различни блендове, да открием точните сортове, според личните ни предпочитания
Edoardo Miroglio е име, което отдавна е една неразделна част от богатия винен пейзаж на България. Когато избата отваря врати за пръв път през 2002 г., местните хълмове – изящните възвишения на Свети Илия – пазят вековна традиция и безброй тайни от тракийската история. А в комбинация с италианската страст и майсторство в лозарството, тук с всяка бутилка се твори
Винаги когато сме в настроение за фантастично кафе в приветлива обстановка, краката ни сякаш започват да се движат сами – и уверено се насочват към най-близката локация на Cafemag. Това е едно от онези места, които съвсем естествено ни карат да се чувстваме точно като у дома. Отношението е топло и приятелско, времето тече неусетно, а всяка напитка е като прегръдка
DiVino.Taste е най-значимият и мащабен форум, посветен на българското вино, и тази година обединява участието на повече от 80 винопроизводители от цялата страна, от всички винени региони на страната ни. Те застават зад своите вина, които посетителите могат свободно да дегустират от 28 до 30 ноември в Интер Експо Център София. Близо 600 от най-добрите български
Разпитахме един от най-талантливите ни млади актьори за най-любимите му книга, филм, пиеса, концерт и картина.
КНИГАТА, която препрочиташ отново и отново?
Мога да кажа коя е най-важната за мен книга, но не мога да кажа, че я предпочитам често. Това е „Степният вълк“ на Херман Хесе. Прочетох я на 17 години, помня, че бях в 11 клас. Тогава, като изключим
Зададохме на актьора Димитър Живков нашите бързи въпроси и го помолихме да се закълне, че ще отговаря само и точно той, а не някой от образите в неговия така обичан от публиката моноспектакъл „Живак“:
Как би обяснил работата си на първокласник?
Да разказвам истории по интересен и вълнуващ начин.
Какво не би работил никога, дори и да трябва да живееш
Има някои удоволствия в живота, които просто няма как да ни омръзнат. Като например това да се наслаждаваме на великолепно вино, да усещаме как всеки от съвършено балансираните компоненти нежно гали сетивата ни, а от бутилките се лее истинска поезия. Вино като от Libera Estate – изба, родена от любов към земята и вековните традиции.
През 2013 г. в подножието
Любовта трябва да се празнува. И не говорим само за Свети Валентин, годишнина или лични поводи. Тя трябва да бъде показвана ежедневно - с малки жестове и широки усмивки. А един от най-добрите начини да зарадвате човека до вас е с вечеря в стилен ресторант. И да, повярвайте ни - това никога не излиза от мода. Приказна атмосфера, ароматни специалитети и време само
Когато градусите паднат и планината се облече в тишина, желанието за топлина и покой става неизбежно. Сред приказната Рила, в любимата Сапарева баня, се издига място, известно с лечебната си вода и чист въздух -The Five Elements Hotel. Както името подсказва, това е един малък свят, комбиниращ петте елемента - огън, земя, вода, въздух и пространство, за да
В модерния и все по-динамичен свят на безкрайни тенденции да бъдеш себе си е истинска суперсила. Да се изразяваш по свой собствен начин, да не се страхуваш да бъдеш различен и да не спираш да търсиш вдъхновение – именно това е нашето най-голямо оръжие срещу еднообразието. И когато говорим за себеизразяване, няма как да не споменем онези места, където идеите
Марина е забележителна комбинация от професионализъм и красиво излъчване, един от най-силно присъстващите журналисти на екрана на Нова. А пътуванията ѝ в България и по света са многобройни – ето един бърз поглед към тях:
Ако оттук-нататък може да посетиш само още една нова за теб държава – коя ще е тя?
Аржентина.
Най-малкото, екзотичното или неизвестното
В днешния свят почти всичко в ежедневието ни се случва бързо. Придвижването, пазаруването, общуването, понякога дори и храненето. Но покрай цялото това бързане често губим нещо много важно, а именно усещането за автентичност, за истински вкус и храна, която носи характер, смисъл и топлина. Затова винаги се радваме, когато открием място, което ни напомня
Усмивката е най-яркото ни отражение - нашата визитна картичка. Тя е знак на увереност, топлина и онази мигновена симпатия, която остава в съзнанието. И както всяко хубаво нещо, така и усмивката има нужда от грижа. Понякога обаче ежедневните ни усилия не са достатъчни и тук на помощ се появява дентална клиника СМ Дентал Консулт с главен лекар д-р. Стоян Маринов.
В свят, в който всяко събитие носи своята история, Matti Events & Fine Food превръща организационната логистика в сетивно изкуство. Основана с мисията да съчетава кулинарната прецизност, естетиката и преживяването, Matti вече повече от десетилетие задава стандартите в корпоративния и частния събитиен мениджмънт.
Зад името стои екип от професионалисти,
Впечатляващата и запомняща се актриса Стефка Янорова споделя 5 своите от най-важни преживявания в света на изкуството:
КНИГАТА, която препрочитате отново и отново?
Разказите на Чехов. Всички те ме впечатляват. Чехов непрекъснато ме изненадва. И мога спокойно да кажа – Чехов, любов моя – да, такова е положението.
ФИЛМЪТ, който Ви е разплаквал
Желанието да изследваме небето винаги е било заложено в сърцата ни - естествен стремеж да надникнем отвъд хоризонта и да усетим свободата на висините. В тази човешка мечта се вписва и историята на GDRSystems - компания, родена от дългогодишен инженерен опит и страст към технологичното съвършенство.
В началото на развитието й фокусът е насочен към професионалната
Когато градът се скрие под пелерина от облаци, животът не спира на пауза - просто променя ритъма си. Именно в тези месеци е особено важно да останем активни, за да поддържаме настроение и тонус. И това може да се окаже по-лесно, отколкото си мислим. Защото София предлага достатъчно кътчета, където енергията се събужда зад фасади и топли светлини. Това са онези
Как според вас изглежда една класна стая от бъдещето?
Представете си, че влизате в училище, където всяко дете учи с любопитство, а всяка задача се превръща в приключение. Няма прашна дъска и шум от тебешир. Вместо това – светлина, технологии и вдъхновение. Добре дошли в AI Класната стая на Office 1 - мястото, където образованието среща изкуствения интелект.
След
Естетика, устойчивост и персонализирани гурме преживявания са тенденциите, които оформят сезон 2025 и поставят Dream Team Catering сред визионерите в събитийната култура в България
Корпоративните събития вече не са онова, което бяха преди десетилетие. Менютата стават артистични, декорациите приличат на театрален декор, а фокусът е преживяването
Всеки един самоуважаващ се градски откривател и любител на кухнята знае, че приключението никога не спира. Вечно сме в търсене на нови места, свежи идеи, смели концепции и вкусове, които да разтърсят из основи представите и небцата ни. Посещаваме, опитваме и не пропускаме нито една спирка на кулинарната сцена. Въпреки това все пак има места, които успяват