Сръбският ресторант с големи приятелства: Хората и вкусът зад “Котилото”
11404Категория: Нещо ново
Още в градината на сръбския ресторант „Котилото“ ме посрещат двамата идеолози, стоящи зад цялостната идея и дух на мястото - собствениците Йонко Георгиев и Далибор Маринкович. Настаняваме се сред зеленината на лятната градина и автентичната сръбска музика, а гостоприемството им си проличава веднага. Непринуденият и приятелски разговор започва в компанията на апетитни специалитети - патладжан с домашен павлак и печени чушки, домат с мус и сушени доматчета, класически ущипци, ароматни месца и за завършек - две неустоими торти. Но най-ценното, разбира се, е общуването: Далибор и Йонко разказаха откровено и с кулинарно вдъхновение за едно от най-емблематичните места в Драгалевци. За философията, пътя и страстта, с които създават „Котилото“, ето какво споделиха те:
Какво е първото нещо, което искате хората да усетят, когато прекрачват прага на “Котилото”?
Далибор: Когато дойде клиент, искам да усети приятелство и гостоприемство. Щом влезе в градината или вътре в ресторанта, нашето отношение да го накара да си каже “Това е моят дом…Тук днес ще си прекарам добре, ще се нахраня с вкусна, домашно сготвена храна, ще разпусна”.
Когато открихте “Котилото”, как си представяхте идеалния ден в ресторанта?Йонко: През първите две години не сме почивали с Далибор. Свързвахме всичко с работа. Сега вече не е така, но тогава перфектният ни ден беше работа и нищо друго. И разбира се - много хора, които да са около нас и да са наши приятели.
Как подбирате рецептите за “Котилото”?Далибор: За лятото гледаме да са меса с по-малко мазнини, по-леки храни, леко закачливи, с ароматни подправки и билки. Също зеленчуци - например моркови с млечен сос. Подбираме това, което и вкъщи си приготвяме и всички обичаме. Когато дойде зимата, менюто е с друга мисъл - време е за пушени месца и домашни туршийки.
Как изглежда добрият екип през вашите очи - какви качества трябва да притежават хората, които стават част от “Котилото”?Йонко: Добрият екип се състои от хора, които са гъвкави и адаптивни. За 15 години са минали доста хора през ресторанта и са останали само тези, които споделят нашите виждания как трябва да се работи.
Забелязахме, че лятното ви меню е написано с чудесна доза хумор. Смятате ли, че хуморът е част от вкусната храна?Далибор: Разбира се. Хуморът винаги предразполага, кара те да се усмихваш и ти дава щастие. Всички знаем, че и храната е щастие - хубава, вкусна храна. А когато си с такова чувство, вече си наполовина доволен. Хуморът е едно приятно въведение към добрата храна, част от преживяването. Хората могат да си изберат дадено ястие заради закачливия начин, по който сме го представили в менюто.
Имате ли “рецепта” за това как се създава атмосфера, приканваща клиентите да се връщат отново и отново?Йонко: Перфектната атмосфера - гледаме да се сприятелим с клиентите. Ресторант се прави за приятели - това е рецептата. 80% от хората тук са редовни посетители, на които им познаваме навиците, семействата… И така от години - ако преди са били дечица, сега поръчват ракия.
Кое ястие връща най-силно спомена за вашето детство? И кой ви го приготвяше?Далибор: За всеки един от нас мама готви най-добре. Точно тя ни е създала първите вкусове и навиците как да се храним. Тя ни е дисциплинирала в кухнята и на масата. Майка ми приготвяше много хубаво пълнени чушки и миш-маш. И до ден днешен обичам да ходя на село и да си готвя домашни ястия, които майка ми преди е правила. Те ми връщат детските спомени.
Как реагирате в ситуация с недоволен клиент и какви компромиси не бихте направили никога?Йонко: Рядко има недоволни клиенти, но естествено ние не сме перфектни. Никой не е. Ако нещо от порцията е изпуснато, или преценим, че има друг проблем, го вадим от сметката.
За компромисите - не бихме допуснали ниско качество на храната или продукта. Относно обслужването, екипът ни знае нашите изисквания, така че трудно може да се създаде неприятна ситуация.
Ако трябваше да впечатлите някого само с едно сръбско ястие, кое би било то?Далибор: Ущипци - те са символ на сръбската кухня. При тях има нещо повече - за ценители са. С повече подправки са - пикантни, чеснови, с черен пипер. Всички подправки са балансирани. Ущипците са идеални да представят сръбския манталитет и традицията на сръбската кухня.
Лятната ви градина се превръща в любима на всеки, който е посещавал ресторанта. Какво беше водещото при нея?Йонко: Гледахме лятната градина да има повече зеленина и да бъде удобна за сервитьорите и най-вече за клиентите. Прохладата, зеленината, свежестта - това е най-важното.
3 думи, които най-точно описват “Котилото”?Далибор: Приятелство, коректност и най-вече автентичност.
Какво планирате за следващата година? Как си представяте бъдещето на ресторанта?Йонко: Ние постоянно променяме нещо. Освен основното меню предлагаме сезонно - зимно и лятно. Всяка година се освежава градината, засаждат се нови цветя. Правим промени, които да дадат повече комфорт на гостите. Винаги гледаме да подобрим нещо.
Кое е най-ценното в работата за вас?Йонко: Работейки с хора, съм се научил да ги познавам - както клиентите, така и екипа. Вече повече от 30 години съм в този бранш и мога да разбера какъв тип е клиента, да му направя психологически портрет. Ние си стискаме ръцете - посрещаме и изпращаме гостите по този начин. Но аз ги разпознавам по очите. Накрая, когато си тръгва, с очите си да ми каже “Благодаря”. Това е най-хубавото нещо. Тогава ми става приятно и усещам, че това което правя има смисъл.
Как изглежда един ден, в който не сте в “Котилото”? Какво ви вдъхновява извън кулинарията?Далибор: Да съм със семейството си, да се разхождаме, да пътуваме.
Йонко: Планината - там разпускам. На хлад и без обхват.
И за финал – бихте ли споделили рецептата за печения патладжан с домашен павлак и печени чушки: един от най-големите хитове във вашата кухня?
Още в градината на сръбския ресторант „Котилото“ ме посрещат двамата идеолози, стоящи зад цялостната идея и дух на мястото - собствениците Йонко Георгиев и Далибор Маринкович. Настаняваме се сред зеленината на лятната градина и автентичната сръбска музика, а гостоприемството им си проличава веднага. Непринуденият и приятелски разговор започва в компанията на апетитни специалитети - патладжан с домашен павлак и печени чушки, домат с мус и сушени доматчета, класически ущипци, ароматни месца и за завършек - две неустоими торти. Но най-ценното, разбира се, е общуването: Далибор и Йонко разказаха откровено и с кулинарно вдъхновение за едно от най-емблематичните места в Драгалевци. За философията, пътя и страстта, с които създават „Котилото“, ето какво споделиха те:
Какво е първото нещо, което искате хората да усетят, когато прекрачват прага на “Котилото”?
Далибор: Когато дойде клиент, искам да усети приятелство и гостоприемство. Щом влезе в градината или вътре в ресторанта, нашето отношение да го накара да си каже “Това е моят дом…Тук днес ще си прекарам добре, ще се нахраня с вкусна, домашно сготвена храна, ще разпусна”.
Когато открихте “Котилото”, как си представяхте идеалния ден в ресторанта?
Йонко: През първите две години не сме почивали с Далибор. Свързвахме всичко с работа. Сега вече не е така, но тогава перфектният ни ден беше работа и нищо друго. И разбира се - много хора, които да са около нас и да са наши приятели.
Как подбирате рецептите за “Котилото”?
Далибор: За лятото гледаме да са меса с по-малко мазнини, по-леки храни, леко закачливи, с ароматни подправки и билки. Също зеленчуци - например моркови с млечен сос. Подбираме това, което и вкъщи си приготвяме и всички обичаме. Когато дойде зимата, менюто е с друга мисъл - време е за пушени месца и домашни туршийки.
Как изглежда добрият екип през вашите очи - какви качества трябва да притежават хората, които стават част от “Котилото”?
Йонко: Добрият екип се състои от хора, които са гъвкави и адаптивни. За 15 години са минали доста хора през ресторанта и са останали само тези, които споделят нашите виждания как трябва да се работи.
Забелязахме, че лятното ви меню е написано с чудесна доза хумор. Смятате ли, че хуморът е част от вкусната храна?
Далибор: Разбира се. Хуморът винаги предразполага, кара те да се усмихваш и ти дава щастие. Всички знаем, че и храната е щастие - хубава, вкусна храна. А когато си с такова чувство, вече си наполовина доволен. Хуморът е едно приятно въведение към добрата храна, част от преживяването. Хората могат да си изберат дадено ястие заради закачливия начин, по който сме го представили в менюто.
Имате ли “рецепта” за това как се създава атмосфера, приканваща клиентите да се връщат отново и отново?
Йонко: Перфектната атмосфера - гледаме да се сприятелим с клиентите. Ресторант се прави за приятели - това е рецептата. 80% от хората тук са редовни посетители, на които им познаваме навиците, семействата… И така от години - ако преди са били дечица, сега поръчват ракия.
Кое ястие връща най-силно спомена за вашето детство? И кой ви го приготвяше?
Далибор: За всеки един от нас мама готви най-добре. Точно тя ни е създала първите вкусове и навиците как да се храним. Тя ни е дисциплинирала в кухнята и на масата. Майка ми приготвяше много хубаво пълнени чушки и миш-маш. И до ден днешен обичам да ходя на село и да си готвя домашни ястия, които майка ми преди е правила. Те ми връщат детските спомени.
Как реагирате в ситуация с недоволен клиент и какви компромиси не бихте направили никога?
Йонко: Рядко има недоволни клиенти, но естествено ние не сме перфектни. Никой не е. Ако нещо от порцията е изпуснато, или преценим, че има друг проблем, го вадим от сметката.
За компромисите - не бихме допуснали ниско качество на храната или продукта. Относно обслужването, екипът ни знае нашите изисквания, така че трудно може да се създаде неприятна ситуация.
Ако трябваше да впечатлите някого само с едно сръбско ястие, кое би било то?
Далибор: Ущипци - те са символ на сръбската кухня. При тях има нещо повече - за ценители са. С повече подправки са - пикантни, чеснови, с черен пипер. Всички подправки са балансирани. Ущипците са идеални да представят сръбския манталитет и традицията на сръбската кухня.
Лятната ви градина се превръща в любима на всеки, който е посещавал ресторанта. Какво беше водещото при нея?
Йонко: Гледахме лятната градина да има повече зеленина и да бъде удобна за сервитьорите и най-вече за клиентите. Прохладата, зеленината, свежестта - това е най-важното.
3 думи, които най-точно описват “Котилото”?
Далибор: Приятелство, коректност и най-вече автентичност.
Какво планирате за следващата година? Как си представяте бъдещето на ресторанта?
Йонко: Ние постоянно променяме нещо. Освен основното меню предлагаме сезонно - зимно и лятно. Всяка година се освежава градината, засаждат се нови цветя. Правим промени, които да дадат повече комфорт на гостите. Винаги гледаме да подобрим нещо.
Кое е най-ценното в работата за вас?
Йонко: Работейки с хора, съм се научил да ги познавам - както клиентите, така и екипа. Вече повече от 30 години съм в този бранш и мога да разбера какъв тип е клиента, да му направя психологически портрет. Ние си стискаме ръцете - посрещаме и изпращаме гостите по този начин. Но аз ги разпознавам по очите. Накрая, когато си тръгва, с очите си да ми каже “Благодаря”. Това е най-хубавото нещо. Тогава ми става приятно и усещам, че това което правя има смисъл.
Как изглежда един ден, в който не сте в “Котилото”? Какво ви вдъхновява извън кулинарията?
Далибор: Да съм със семейството си, да се разхождаме, да пътуваме.
Йонко: Планината - там разпускам. На хлад и без обхват.
И за финал – бихте ли споделили рецептата за печения патладжан с домашен павлак и печени чушки: един от най-големите хитове във вашата кухня?
Сред комфорта на собствения ни дом една чаша кафе може да се превърне в любимата ни рутина. Наситен аромат, плътен вкус и добра компания - какво повече ни трябва?
В този ред на мисли бихме описали магазините за специално кафе като онези обичани спирки, където можем да опитаме различни блендове, да открием точните сортове, според личните ни предпочитания
Edoardo Miroglio е име, което отдавна е една неразделна част от богатия винен пейзаж на България. Когато избата отваря врати за пръв път през 2002 г., местните хълмове – изящните възвишения на Свети Илия – пазят вековна традиция и безброй тайни от тракийската история. А в комбинация с италианската страст и майсторство в лозарството, тук с всяка бутилка се твори
Винаги когато сме в настроение за фантастично кафе в приветлива обстановка, краката ни сякаш започват да се движат сами – и уверено се насочват към най-близката локация на Cafemag. Това е едно от онези места, които съвсем естествено ни карат да се чувстваме точно като у дома. Отношението е топло и приятелско, времето тече неусетно, а всяка напитка е като прегръдка
DiVino.Taste е най-значимият и мащабен форум, посветен на българското вино, и тази година обединява участието на повече от 80 винопроизводители от цялата страна, от всички винени региони на страната ни. Те застават зад своите вина, които посетителите могат свободно да дегустират от 28 до 30 ноември в Интер Експо Център София. Близо 600 от най-добрите български
Разпитахме един от най-талантливите ни млади актьори за най-любимите му книга, филм, пиеса, концерт и картина.
КНИГАТА, която препрочиташ отново и отново?
Мога да кажа коя е най-важната за мен книга, но не мога да кажа, че я предпочитам често. Това е „Степният вълк“ на Херман Хесе. Прочетох я на 17 години, помня, че бях в 11 клас. Тогава, като изключим
Зададохме на актьора Димитър Живков нашите бързи въпроси и го помолихме да се закълне, че ще отговаря само и точно той, а не някой от образите в неговия така обичан от публиката моноспектакъл „Живак“:
Как би обяснил работата си на първокласник?
Да разказвам истории по интересен и вълнуващ начин.
Какво не би работил никога, дори и да трябва да живееш
Има някои удоволствия в живота, които просто няма как да ни омръзнат. Като например това да се наслаждаваме на великолепно вино, да усещаме как всеки от съвършено балансираните компоненти нежно гали сетивата ни, а от бутилките се лее истинска поезия. Вино като от Libera Estate – изба, родена от любов към земята и вековните традиции.
През 2013 г. в подножието
Любовта трябва да се празнува. И не говорим само за Свети Валентин, годишнина или лични поводи. Тя трябва да бъде показвана ежедневно - с малки жестове и широки усмивки. А един от най-добрите начини да зарадвате човека до вас е с вечеря в стилен ресторант. И да, повярвайте ни - това никога не излиза от мода. Приказна атмосфера, ароматни специалитети и време само
Когато градусите паднат и планината се облече в тишина, желанието за топлина и покой става неизбежно. Сред приказната Рила, в любимата Сапарева баня, се издига място, известно с лечебната си вода и чист въздух -The Five Elements Hotel. Както името подсказва, това е един малък свят, комбиниращ петте елемента - огън, земя, вода, въздух и пространство, за да
В модерния и все по-динамичен свят на безкрайни тенденции да бъдеш себе си е истинска суперсила. Да се изразяваш по свой собствен начин, да не се страхуваш да бъдеш различен и да не спираш да търсиш вдъхновение – именно това е нашето най-голямо оръжие срещу еднообразието. И когато говорим за себеизразяване, няма как да не споменем онези места, където идеите
Марина е забележителна комбинация от професионализъм и красиво излъчване, един от най-силно присъстващите журналисти на екрана на Нова. А пътуванията ѝ в България и по света са многобройни – ето един бърз поглед към тях:
Ако оттук-нататък може да посетиш само още една нова за теб държава – коя ще е тя?
Аржентина.
Най-малкото, екзотичното или неизвестното
В днешния свят почти всичко в ежедневието ни се случва бързо. Придвижването, пазаруването, общуването, понякога дори и храненето. Но покрай цялото това бързане често губим нещо много важно, а именно усещането за автентичност, за истински вкус и храна, която носи характер, смисъл и топлина. Затова винаги се радваме, когато открием място, което ни напомня
Усмивката е най-яркото ни отражение - нашата визитна картичка. Тя е знак на увереност, топлина и онази мигновена симпатия, която остава в съзнанието. И както всяко хубаво нещо, така и усмивката има нужда от грижа. Понякога обаче ежедневните ни усилия не са достатъчни и тук на помощ се появява дентална клиника СМ Дентал Консулт с главен лекар д-р. Стоян Маринов.
В свят, в който всяко събитие носи своята история, Matti Events & Fine Food превръща организационната логистика в сетивно изкуство. Основана с мисията да съчетава кулинарната прецизност, естетиката и преживяването, Matti вече повече от десетилетие задава стандартите в корпоративния и частния събитиен мениджмънт.
Зад името стои екип от професионалисти,
Впечатляващата и запомняща се актриса Стефка Янорова споделя 5 своите от най-важни преживявания в света на изкуството:
КНИГАТА, която препрочитате отново и отново?
Разказите на Чехов. Всички те ме впечатляват. Чехов непрекъснато ме изненадва. И мога спокойно да кажа – Чехов, любов моя – да, такова е положението.
ФИЛМЪТ, който Ви е разплаквал
Желанието да изследваме небето винаги е било заложено в сърцата ни - естествен стремеж да надникнем отвъд хоризонта и да усетим свободата на висините. В тази човешка мечта се вписва и историята на GDRSystems - компания, родена от дългогодишен инженерен опит и страст към технологичното съвършенство.
В началото на развитието й фокусът е насочен към професионалната
Когато градът се скрие под пелерина от облаци, животът не спира на пауза - просто променя ритъма си. Именно в тези месеци е особено важно да останем активни, за да поддържаме настроение и тонус. И това може да се окаже по-лесно, отколкото си мислим. Защото София предлага достатъчно кътчета, където енергията се събужда зад фасади и топли светлини. Това са онези
Как според вас изглежда една класна стая от бъдещето?
Представете си, че влизате в училище, където всяко дете учи с любопитство, а всяка задача се превръща в приключение. Няма прашна дъска и шум от тебешир. Вместо това – светлина, технологии и вдъхновение. Добре дошли в AI Класната стая на Office 1 - мястото, където образованието среща изкуствения интелект.
След
Естетика, устойчивост и персонализирани гурме преживявания са тенденциите, които оформят сезон 2025 и поставят Dream Team Catering сред визионерите в събитийната култура в България
Корпоративните събития вече не са онова, което бяха преди десетилетие. Менютата стават артистични, декорациите приличат на театрален декор, а фокусът е преживяването
Всеки един самоуважаващ се градски откривател и любител на кухнята знае, че приключението никога не спира. Вечно сме в търсене на нови места, свежи идеи, смели концепции и вкусове, които да разтърсят из основи представите и небцата ни. Посещаваме, опитваме и не пропускаме нито една спирка на кулинарната сцена. Въпреки това все пак има места, които успяват