130 години от рождението на Сирак Скитник

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Сирак Скитник, или Панайот Тодоров, е роден преди 130 години. На съвременен език житейският му път би бил описан като изпълнен с обрати и неочаквани решения на съдбата. Получава гимназиално образование в богословското училище, след което, напълно в духа на времето, учителства по селата. После записва живопис в частна петербургска школа. Пише, рисува, интересува се от теория на изкуството и философия. Съдено му е да преживее и Балканската война.

sirak-skitnik-4_829

Но 20-те години на XX век са истински силният му период. Тогава е драматург и артистичен секретар на Народния театър, председател на дружеството „Родно изкуство" и първият директор на Радио София (бъдещото БНР). Нищо не липсва в творческата му биография. Днес бихме го определили като неспокоен дух, защото не можем да си представим някой да върши всичко това, да го прави добре и да не е подпомогнат от нищо друго освен от собствения си интелект и любопитство.

sirak-skitnik-6_903

Сирак Скитник не произхожда от заможен род. Зад житейските му решения не стоят подкрепата и капиталите на семейството. Не е чакал и да се обзаведе и материално да се успокои, за да почне да чете и да се интересува от изкуство. Изложбата в Софийска градска художествена галерия показва етапите в творческия му път. Освен живописното му развитие като художник и автор на илюстрации, през експозицията може да се проследи и есеистичното му творчество.

sirak-skitnik-2_694

130 години от рождението на Сирак Скитник е подкрепена от Държавна агенция „Архиви", Национален музей за българско изобразително изкуство и Художествена галерия „Димитър Добрович" - Сливен, Министерство на културата, Национален фонд „Култура", Национален дарителски фонд „13 века България". През този месец ще бъде представен каталога на изложбата и ще бъдат връчени наградите за журналистика на името на Сирак Скитник.


sirak-skitnik-5_880

Текст Ивана Мурджева / Фотография Васил Танев

По-малкото братче на Toba&Co, но за разлика от него, тук трафикът на хора, дошли да се социализират, е по-малък