Ателие 28 и Иван Доков представят Архив I: София, фотокнига и изложба

icon
Sofialive.bg
Източник: Фотограф: Иван Доков

Ателие 28 и Иван Доков представят Архив I: София, фотокнига и изложба, включващи аналогови кадри на София от периода 2006-2023 година.

На страниците на първата му фотокнига обективът на Иван Доков се превръща в медиум, през който опознаваме града и себе си. Неговите черно-бели градски пейзажи не са просто изображения; те са отражения на постоянно променящото се човешко преживяване в град, където миналото и бъдещето се гонят непрекъснато. 

В работите си Доков отправя покана за преминаване през метафоричен праг, където миналото и настоящето се сливат. Ефирното качество на тези фотографски композиции ни примамва да се движим по вечните улици на София, където историческото и съвременното участват в постоянен танц на предефиниране.

Фотограф: Иван Доков

Обхванат на страниците на Архив I: София, фотографският обектив на Доков е издигнат до статуса на пътеводител през един град, който е едновременно неуловим и дълбоко залегнал в човешкия разказ. Взаимодействието на светлина и сянка ни насърчава да прегърнем енигматичния характер на живота, който отразява непрекъснато развиващия се облик на София.


Фотограф: Иван Доков

Фотокнигата служи като портал към измерение, където границите на времето се размиват, където сенките артикулират неизказаните разкази от историята на града, а светлината разкрива фрагменти от неговото разгръщащо се бъдеще. Работата на Иван Доков в София служи като почит към изкуството да се капсулират мимолетни моменти и да се превърнат в трайни свидетелства на паметта. 

Архив I: София надхвърля ефимерното, канейки ни да се впуснем в съзерцание на града и впоследствие на нашето собствено съществуване. Тази фотографска разходка в сърцето на София празнува непреходната привлекателност на града и ролята му като хранилище за нашите колективни преживявания и разкази.

Фотограф: Иван Доков