Експериментът “It’s Okay" след седмица в София

icon
Sofialive.bg
Източник: Мирослав Живков

Експериментални, абстрактни форми, ярки, неонови цветове ще обгърнат пространството за изкуство и събития „КО-ОП“ от 7 до 16 октомври. Те ще бъдат част от изложбата на Мирослав Живков – Джингиби. Тя носи заглавието “It’s Okay” и представлява един експеримент – игра без условности и предварително предначертани параметри. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до уникални моноотпечатъци без възможност за повторно репродуциране, което прави всяка отделна творба единствена.

Процесът на работа за Миро – Джингиби е игра, в която е абсолютно свободен и единствен носи отговорността да спре в точния момент. В други случаи тя увлича и поглъща в своите винаги различни, цветни лабиринти и не освобождава, докато не се сподели достатъчно време, наслоявания и десетки сита, преди да се увери, че няма какво повече да добави и да си каже с облекчение: "It’s OK".

Мирослав пренебрегва анатомията на играта и избира да не работи в тираж, а да създава моно произведения без възможност за повторно репродуциране. 

Водещото желание на автора е творбите му да влияят на сетивата, да въздействат и заявяват своето присъствие мигновено и категорично. Ярките, на места неонови чисти цветове, повишават чувствителността на зрителя, отправят погледа му едновременно към далечината и към собствените му преживявания. В творбите му отсъстват конкретни теми, образи или събития. 

Миро – Джингиби работи в сферата на калиграфията, буквите, абстрактната рисунка и фотографията. Рисува главно монохромно, като постоянно експериментира с различни медии и инструменти и графични техники – ситопечат, цианотипия, висок печат, различни техники за монотипии. Смесва и колажира калиграфията с абстрактни форми, с които създава преплетени композиции, в които зрителят може да се загуби сетивно.


В момента работи по формиране на Арт резиденция NoPoint Atelier в село Баланите, Габровско, където да се осъществява обмен между артисти и да се създаде алтернативно място за творене и споделяне на изкуство.

Почитателите на съвременното изкуство ще имат възможност да видят и сита, използвани за създаването на изложбата, както и да подкрепят развитието на Арт резиденцията, като закупят уникални монопринтове или мърчандайз, произведен лично от автора.

За повече информация може да следите фейсбук страницата на събитието.