Фауна, флора и пирати

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Вълшебни детски картинки от полските майстори

Името Фауна, флора и пирати звучи малко несериозно, но 36-те едри екземпляра от 50-те и 60-те години на миналото столетие (известни като Златния век на полската книжна илюстрация), както и няколкото по-късни от 80-те и 90-те, направо ни хвърлиха в джаза. Не че у нас липсват кадърни илюстратори, но изложбата ни разтърси със сериозния си брой запомнящи се художници и разнообразието си от стилове и техники.

Поради същата причина и едва избрахме водещата илюстрация тук - първата най-горе е на Томаш Богацки към книжката Cat and Mouse на нюйоркското издателство Frances Foster Books от 1996-а. Богацки е завършил Художествената академия във Варшава при прочутия живописец Тадеуш Доминик и е поредният блестящ пример за това как понякога учениците надминават учителите си.

fauna_flora_i_pirati_1187

Продължаваме нататък, за да застинем пред глутницата вълци (втората най-горе) на Юзеф Вилкон от едноименната приказка Wölfchen (1993) на германката Герда Вагенер, както и пред графиката (третата най-горе) на Йоанна Вишневска-Доманска. Черно-бялата репродукция е част от серията й Хартиен град за Международното биенале на графиката в Краков през 2003-та, а за нея знаем, че е професор във Висшия институт за изкуство и проектиране в родния й Лодз. Нейни работи ще открием в редица полски държавни колекции, както и в доста чужди като тази на испанския музей Eugenio Granell например.

fauna_flora_i_pirati_2_1212

У нас пък в момента тече конкурс за история (една страница макс) по някоя от изложените пана, като се предполага, че ще се включат предимно деца, но току-виж и на възрастните им дойде музата. Кой каквото измисли да праща на sofia@instytutpolski.org до 12 октомври, а за повече подробности да види тук.


Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев