Иван Газдов

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Ретроспектива на художника

Над 100 произведения на проф. Иван Газдов ще бъдат изложени за публика в Национален музей на българското изобразително изкуство (бившият царски дворец, ако се чудиш коя точно галерия беше това). Ретроспективата на художника ще включва плакати, графикатури, рисунки и метални пластики.

иван газдов image

Повече от 40 години проф. Газдов преподава изкуството и символиката на плаката на младите български художници. В изложбата ще можеш да разгледаш плакати, които Иван Газдов създава в последните 35 години. Друг акцент са непоказвани творби в артистичната марка Графикатура, която е запазена за Европа. Вместо погрешното схващане, че иде реч за комбинация от графика и карикатура, професорът те изпраща на графично пътешествие - графика и тур.

иван газдов image

Интерес представлява и колекцията от оригинални рисунки на художника са създадени в периода от 1954 до 1984. Те са белег на ранните му творчески търсения и са изпълнени с разнообразни техники и с въодушевяваща жизненост.

На откриването на 16 февруари от 18:00, ще бъдат представени монографията и докторски труд на художника Авторски плакат и луксозното издание Gazdov Design Graphicature.