Изложбата „Преглед на българския дизайн 2023“ проследява взаимодействието между дизайнери и производители

icon
Sofialive.bg
Източник: Преглед на българския дизайн 2023

Изложбата „Преглед на българския дизайн 2023“ проследява взаимодействието между дизайнери и производители

По традиция откриването на ежегодната експозиция поставя началото на Международния фестивал за дизайн МЕЛБА в София (2-12 ноември 2023).

Преглед на българския дизайн 2023: Обект на взаимовръзки

Откриване: 02.11.2023, четвъртък | 18:30 ч.

02 -12.11.2023, пон-нед, 15:00 - 19:00

КО-ОP, бул. “Янко Сакъзов” 17, София

Вход: свободен


 

Поредицата от изложби „Преглед на българския дизайн”, продуцирана от Комплект от 2018 г. насам като водещ акцент в ежегодния фестивал за дизайн МЕЛБА, продължава с шесто издание и тема „Обект на взаимовръзки”. Куратор тази година е Дима Стефанова — дизайнер и културен предприемач, основател на образователната платформа Know-How Show-How. Автор на експозиционния дизайн и визуалното оформление е Филип Бояджиев.

Актуалното издание на изложбата изследва взаимовръзките между дизайнер и производител и е своеобразен опит за „картографиране” на индустриалната база в България. Внимателно подбраните дизайнери разглеждат спецификите на конкретно производство и разработват нови продукти или прототипи. Взаимодействието между съществуващата с години производствена база и непреднамерения външен поглед на дизайнера са поле за смели експерименти и разширяване на представите, което води до изненадващи резултати.

Поканените в изложбата дизайнери идват от различни професионални сфери - индустриален и продуктов дизайн, осветление, илюстрация, бижу, мода и аксесоари. Изложбата показва техният вътрешен творчески свят и подход, провокиран от необичайна за тях ситуация. Изложбата показва разнородни дизайн обекти, представени заедно с творческите им процеси. „Обект на взаимовръзки” откроява разнообразието в дизайнерските идеи и източниците на вдъхновение и отдава почит на взаимното сътрудничество и експеримента като движеща сила в дизайна.

Кураторът Дима Стефанова свързва всеки един от поканените дизайнери със седем различни като производство фабрики в България. Дизайнер и компания работят заедно в продължение на няколко месеца в тясна колаборация, за да стигнат до финален обект.

Илиан Милинов (продуктов дизайн) в партньорство с Белкаро (мебели, тапицерия, Казичене) и Полимер Колорс (композитен материал, Габрово); Яна Танковска (керамика) в колаборация с Родопска тъкан (текстил и тъкане, Смолян); Иван Пръмов (осветление) — с Бонана (метал и тапицерия, Петрич); Анелия Антова (мода) — с FilCo-Sportswear (спортни облекла, Карлово-Сопот); Били Матеева (визуално изкуство, графичен дизайн) — с Поларис (филц и осветление, Варна) и Юлиян Миков, Димитър Вранчев, NO-ON (осветление) — с Паркети Миланов (София).

„Централно място в работите на селектираните автори заема връзката като ключов елемент. Под връзка разбирам не само механизма, който свързва дадена форма с материала, от който е произведена, но и механизма, който свързва дизайнера с производителя, формата с тялото, обекта със заобикалящата го среда, неговия социален и екологичен отпечатък. Това биха могли да бъдат решения, които отварят възможности за разнообразни форми и приложения, както и за повече от едно-единствено предназначение. Голямо вдъхновение за избора на тази посока е работата на испанския дизайнер Хорхе Пенадес”, казва кураторката Дима Стефанова.

Официалното откриване на „Обект на взаимовръзки“, с което ще бъде даден старт и на фестивала МЕЛБА, е на 2-и ноември (четвъртък) от 18:30 ч. в галерия КО-ОП на бул. „Янко Сакъзов“ 17 в София. Творбите ще могат да бъдат разгледани до 12-и ноември, като входът е свободен.

Преглед на българския дизайн е поредица изложби, продуцирана от Комплект от 2018 г. насам като акцент в ежегодния фестивал за дизайн МЕЛБА. Субективният подбор на отличителни и важни примери от последната година в разнообразни сфери (графичен дизайн, илюстрация, реклама и кампании, мода, бижута, продукти и други) е важна част от колективната памет за състоянието на българската визуална култура.. Последните две издания (2022, 2023) Комплект поставя конкретна тема, кани уважаван специалист-куратор, който да навигира и осмисля процеса, и продуцира нови дизайн обекти заедно с избрани от него автори в пътуваща изложба.

Фестивалът за дизайн МЕЛБА смесва различни перспективи към дизайна в разнообразни творчески активности – международен симпозиум, изложба-преглед на българския дизайн, съпътстващи изложби, работилници, лекции и др. Той е част от МЕЛБА – поредица от инициативи за дизайн, която културните продуценти от Комплект стартират през 2017 г. Настоящето издание на фестивала се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ и е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът се провежда с любезното съдействие на Чешки център в България, Посолство на Испания, Институт Лист - Унгарски културен институт София, Посолство на Република Хърватия, както и с подкрепата на Fashion Days, Fontfabric, Уникредит Булбанк, Bulgaria Air, B2N, Epaygo, Easypay, SoftUni, SitoStudio.