Янаки Манасиев. Живопис

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Светлин Русев реди непознатия Янаки Манасиев.

Янаки Манасиев не е сред популярните имена на българското изобразително изкуство. Изключено е да го откриеш случайно в големите изложбени зали или да попаднеш на негова работа в конвенционалните експозиции. За него казват, че е колекционерска рядкост, което, преведено на ежедневен език, означава, че работите му не са за всяко око.

kartini-5_810

Живописта му е класически модерна. Пестелива е и като колорит, и като динамика на композицията. Съблазнява професионалистите, защото съвпада с академичното определение за много добър пример на качество.

kartini-2_742

От платната си личи, че художникът не е бил изкушен от врявата на съвремието. Предпочитаните от Манасиев образи стоят скромно, дори някак стеснително пред очите на зрителя. Очевидно е, че живописецът не търси чрез тях адмирации, а споделяне на мълчание пред силата на образа.

Галерия Арте показа 24 творби на автора, включващи живопис, рисунки и акварел. Експонираните работи са от частни колекции. Подбрани са прецизно и действително показват различни страни от творчеството на художника. Целта е била не само да предизвика любопитство към конкретния автор, но и да се запълнят празнотите в знанието ни за съвременната българска култура. Освен художник Янаки Манасиев е бил и преподавател по живопис във Велико Търново. Казват, че студентите му са го обожавали. Вероятно са имали основания.


kartini-7_805

Текст Ивана Мурджева / Фотография Васил Танев

Нощен бар с арт наклонности