Калоян Николов: Искаме да развием виртуалната реалност в България

icon
Sofialive.bg
Източник: VR Vest

„Ще дадем повече на публиката“, разкри един от организаторите на „София VR Фест“

 

Калоян Николов е един от организаторите на „София VR Фест“, който ще се провде на 12 и 13 март в сградата на бившата цигарена фабрика, в центъра на София. Завършил е филмов монтаж и продуцентство в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Докторант е при проф. д-р Станислав Семерджиев с изследване на тема „Наративът в интерактивния филм”. Ръководи постпродукционният процес на последните три филма на известната документална режисьорка Адела Пеева и продуцира документални филми. Интереса му към върховите технологии се отразява в проектите: фотограметрично заснемане на архитектурни елементи от периода на Сецесиона; представянето на България на квадриеналето в Прага през 2019 година с проекта “Конгломерат” като част от VR екипа; продуцент, оператор и монтажист на танцов VR филм “Контрол”. В момента работи по два свои интерактивни проекти за VR:  интерактивната фотографска изложба “Безкрайни портрети” и интерактивен документален VR филм “Изживей Антарктида!”. Интересува се смесването на виртуална реалност, интерактивност, документално кино и приложението им в мултижанрови и мултиплатформени проекти.

 

Как се роди идеята за София VR Фест?

            Това е логическо продължение на срещите ни на различни теми за виртуалната реалност, които организирахме съвместно с Любомира Костова и Момчил Алексиев. Преди пандемията работихме с много любов по тези срещи, защото най-важното за нас е да можем да приобщим съмишленици и да запознаем хора от различни сфери с виртуална реалност. А и да се запознаем помежду си. И не на последно място да изградим малко общество, което да започне да се развива в тази област и да може да става все по-позната и достъпна.


 

Защо имате пролетно и есенно издание?

            И тримата сметнахме, че подобен формат е най-ефективният баланс между обхват на публиката и ангажираност. Опитът от срещите ни показа, че архаичната практика на старите фестивали с едно издание годишно е неефективна. Много по-добре е да даваме възможност за по-чест достъп на публиката до нашия фестивал. Поради ограничения брой места и техническия си характер - фестивалът става силно ексклузивен. Всеки зрител използва едно устройство – хедсет и това силно ограничава броя хора, които могат да се възползват от преживяването. На предишните издания можеха да присъстват само 7 човека на час. А сега, благодарение на подкрепата от Resonator и VR Store, успяхме да ги направим 15 човека на час. Нека се има предвид, че фестивалът ще е само два дена, а някои от часовете вече са изкупени.

 

Като организаторите вие сте трима много различни артисти. Как са разпределени задълженията помежду ви?

            Задълженията са ни разпределени кросмедийно и мултиплатформено. С две думи от трима ни всеки отговаря за всичко. Имаме различни супер сили и се опитваме да ги използваме на максимум. Така че, ако някой не ви отговори на 3-ти март в първата минута от съобщението ви, означава, че в момента говорим с дизайнер за визуалната идентичност на фестивала, обсъждаме финални щрихи по съдържанието, тестваме очила, борим се с бъгове, записваме доброволци, свързваме компютри и т.н. Тази година екипът ни се разшири с една прекрасна колежка – Димитра Попова, която изцяло покрива цялата дейност с доброволците - набиране, логистика, организация и обучението им. Надявам се в бъдеще екипът и фестивалът да пораснат още.

 

Защо го има този фестивал?

            Този фестивал го има защото получихме подкрепа от различни партньори, но искам специално да спомена „Национален Фонд Култура“.  Отдавна имаме желание да направим такъв фестивал, а и сме се посветили за последните 5 години, а Момчил и повече. Все пак това не е фестивал, в който на едно заглавие могат да влезнат 400 човека. А това е фестивал, в който за всеки зрител се обслужва персонално за да се научи да борави с устройствата за виртуална реалност. За сега без подкрепа от национална финансираща програма този фестивал не би бил възможен. Тази подкрепа не е гарантирана – всяка година търсим партньори и програми, които да го направят възможно. Всъщност следващото ни издание е под въпрос, защото не все още нямаме одобрено финансиране и ще трябва да продължим или на мускули, или да се откажем от есенното издание. За един фестивал най-важното нещо е да постигне устойчивост във времето за да може да има време да достигне до своите публики. Нашата идея с този фестивал е да запознаем повече хора с тази все още малко разпространена технология.

 

Безплатни срещи и дискусии, това има ли го още?

            Ние имаме желание да си продължим дейността на срещи с публиката и развитие на общността, но покрай пандемията беше невъзможно. Сега на фестивала сме организирали и двата дена срещи и има голям интерес към тях. Срещите ще се водят на достъпен език, така че всеки който няма много опит да може да разбере информацията. Всеки който има желание да разбере повече и/ли да задава въпроси на специалисти от съответната област може да дойде вечерите на срещите ни „Алтернативни реалности“ където ще разискваме на различни теми. В съботната тема, ще бъде посветена на креативните решения, докато неделната на бизнес решенията. И който иска да разбере какво е Метавърс и как ще може да я използва - ще се радваме да дойте и да участва в дискусията и да задава въпроси.

 

Има ли българско участие на фестивала?

            Винаги е имало българско участие на фестивала. На всяко следващо има все по-голямо участие тъй като все повече артисти използват виртуалната реалност. На предишният фестивал беше представен танцов VR филм „Контрол“ на режисьорската Саша Хаджиева в който взех дейно участие. Той беше част от платформата „Форум Кино Танц“ където Саша беше на годишно обучение. Тази година ще бъде проекта на платформата „Есториум“, където ще можете да откриете различни спомени на хора заснети във виртуална реалност.

 

Ще имате ли конкурсна програма?

            Планираме за следващи издания - тази есен или следващата пролет да имаме и конкурсна програма. Планираме и други интерактивни съпътстващи събития, с които ще можем интерактивно и креативно да включим по-заинтересованата публика. Засега правим преглед на най-интересното което е свързано с върховите технологии.

 

Как ще прожектират филмите?

            Всъщност няма да прожектираме нищо. Очилата, които се дават на всеки зрител служат като персонални екрани, на които всеки сам избира какво да гледа. Зрителите ще могат да изберат интерактивно между три зони – „Филми“, „Потапящи преживявания“ и „Интерактивни преживявания“. Всеки ще може сам да избере своят път и да прецени как ще иска да започне и на какво да отдели повече време спрямо интереса си. Във всяка зона ще има доброволец, който да му помогне настройката очилата, както и  с въведение с използване на техниката за виртуална реалност. В първата зона ще можете да премине през зоната за “Филми”, където да се запознае с триизмерни 360 филми от български и международни автори.

Втората зона са “Потапящи преживявания”, които са свързани с пространствени филми и преживявания със слаба интерактивност. Има документални преживявания в които можете да пипнете и разгледате снимки, да влияете и участвате в сюжета на произведението.

Третата зона е “Високо интерактивни преживявания” където с подкрепата на Резонатор, имаме достъп до симулатори, игри и преживявания, където има възможност за сериозно движение в пространството и зрителят е активен участник в преживяването.

Какъв е интересът на публиката?

            Интересът на публиката към фестивала е голям, но несигурността породена от пандемията и смутните времена, в които живеем не ни дава възможност да знаем предварително. Но пък интересът за записване не доброволци към фестивала е огромен. За случването са ни нужни около 25 доброволеца, които активно да участват и помагат по време на фестивала. Аз лично много се притеснявах, че ще успеем да мотивираме толкова доброволци да ни помогнат. И за мен е приятна изненада, че толкова много хора имат желание да ни помогнат. Даже половината вече имаха възможност да се запознаят с техниката и пространството.

 

Какъв е потенциалът на фестивала?

            Потенциалът на фестивала е огромен, но техническите характеристики за момента го правят изключително труден за изпълнение. За 15 зрители на час сме създали огромна и стройна организация. Устройствата са персонални и за всеки зрител си има отделен комплект очила и смятаме, че всеки зрител би се чувствал по-уверен, когато доброволец е наблизо да му помага. От друга страна обаче фестивалът ни е технически мобилен и може да се случи на всяко място, което пожелаем, без особени технологични изисквания. Затваряме очилата с куфари и пътуваме да кажем в Созопол и правим „Созопол VR фест“

 

Кой ви подкрепя?

            Получихме основна подкрепа от „Национален Фонд Култура“. За това издание си партнираме с пространството Resonator, а от VR Store ни осигуряват липсващата бройка очила. Много сме благодарни на платформата TimeHeroes, че съществува, защото без доброволците това издание не би било възможно. На всички специалисти и артисти, които правят възможно съществуването ни.

 

Какво предстои?

            Предстои ни фактическото провеждане на фестивала на 12-ти и 13-ти март, където ще видим дали всичко което сме си представяли се реализира по страхотен и изключително приятен начин. Предстои ни есенното издание, за което започнахме да подготвяме нови и специални активности.

 

Къде можем да ви следим за новини и нови издания?

            На нашата фейсбук страница „София VR фест“. Очакваме скоро да имаме и сайт.

 

Смятате ли да посетите и други градове?

            Хубав въпрос. Бихме искали да посетим и други градове, разбира се. Напълно е възможно да организираме издания в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и други големи градове. За целта си търсим партньори от съответния регион – както на общинско така и на частно ниво.

 

От представените на фестивала VR направления, кое ти е любимото и защо?

Различни неща са ми любими. Като човек който обича изключително много документалното кино много ми харесва частта с филми, където човек може да седне на въртящ се стол и да се потопи изцяло в друг свят. Като човек на 21-век освен това обичам силно интерактивните преживяния където мога да определям изхода от събитията, да тичам вътре в интерактивното преживяване и да се чувствам един от персонажите на произведенията. Не случайно това е темата на моето докторантко проучване с ръководител проф. д-р. Станислав Семедржиев в НАТФИЗ за интерактивността и сюжетостроенето в аудиовизуалните произведения.

 

Виждам че имате специална отстъпка за учащи, студенти и докторанти.

Да, в екипът ни вече има двама докторанти и трети на път. За нас е много важно фестивалът да е достъпен за тези групи, които не са платежоспособни, но реално би им било полезно от професионална гледна точка. Опитваме се винаги да даваме и безплатни билети под формата на игра, а тази година и сме осигурили за зрителите на фестивала отстъпка в магазин за устройства за виртуална реалност. Въобще правим всичко възможно за да отворим света на виртуалната реалност за повече хора.