Къртичето

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

За добрия вкус в анимацията

Рисунки към анимационни филмчета на Зденек Милер и Катержина Милер

Казват, че добрия вкус се възпитава бавно. Казват, че и винаги личи, ако процесът не е започнал навреме или е бил силом прекъснат. При това различните поколения получават и различен шанс да развият чувствителност към красивото и етичното. За съжаление някои са напълно лишени от възможност да надскочат конфекцията и клишетата. Интересно е защо никой досега не е осъдил Уолт Дисни за геноцид върху ценностната система на подрастващите... Добрата новина е, че хубавата детска анимация преживява нещо като ренесанс, предизвикан вероятно от пълната безпомощност на съвременните адаптации.

До края на месец януари в Чешки център ще си припомниш едно от най-обичаните детски филмчета - Къртичето. Първата серия със симпатичния герой, особено популярен през 70-те години, е тествана през 1957-а на прожекция в Прага. Но същинското разпространение на анимационната поредица започва през 1963-та. Къртичето бързо набира популярност, а тайната на успеха му е в хитроумното решение на автора, художника Зденек Милер, който след първата серия се отказва да използва гласове за озвучаване на героите - той разчита единствено на възклицания и звуци, по-близки по интонация до малките зрители. За да бъде съвсем детско преживяването, Милер е използвал гласовете на дъщерите си, съвсем невръстни по онова време.

karti4e-1_903

Сериите са повече от шестдесет и разказват за ежедневието на Къртичето без мистики и чудеса. Малкият герой посреща приятели в къртичината, чете им приказки, удивява се на смяна на сезоните, търпи обикновени неудобства на бита и няма никакви претенции отвъд тази да бъде едно добро същество.

Експозицията в Чешкия център показва илюстрациите към различните серии от живота на Къртичето. Освен че са изключително живописни и разказвателни, те са и много добър повод за начало на възпитанието в добър вкус. Със сигурност Къртичето би представлявал малък културен шок, ако детето е преяло и е свикнало с Бамби и подобните му създания, но си струва да се започне именно оттук. Домакините на изложбата предлагат прожекции на филмчета и очакват от децата собствените им рисунки посветени на любимия герой.


Текст Ивана Мурджева / Фотография Васил Танев