ЛГБТ фест

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Радваме му се за седми път, като тази година освен филми ще видим две изложби и ще чуем едно литературно четене

За разлика от миналия път фестът се концентрира предимно върху киното с осем ленти и прожекции в Червената къща на „Любен Каравелов" 15. Откриването е на 1 декември (сряда) със Сексът в случки - седем отделни истории за седем двойки, които търсят близост и романтика в храсталаците на лондонския парк Хампстед Хийт. В една от ролите дори се мярка ухилената физиономия на Юън Макгрегър - той играе финансов съветник, който изключително добре се справя с бързите свалки извън работно време.

По-сериозен претендент за вниманието ни обаче е По братски (на 4-и, неделя, от 20:00) - драма за движението Харлемски ренесанс в Ню Йорк през 20-те и 30-те години на миналия век, когато започва истински бум в черната музика и литература. Филмът има 7 награди от международни фестове, включително и специалния приз на журито от Сънданс през 2004-та, което го прави номер едно в списъка ни със заглавия.
Не е за изпускане и Хана и Рейчъл (на 2-ри, петък, от 20:00) - за две лесбийки от затънтено американско градче, които въпреки дискриминацията и цъканията на останалите жители продължават връзката си с години.

po_bratski_800
Кадър от филма По братски

В съпътстващата програма влизат две изложби (пак в Червената къща), като първата е сборна и в нея ще видим живопис, графика и фотография от представители на ЛГБТ движението (сред по-познатите ни е илюстраторът Ясен Згуровски). Втората е малко по-засукана и организаторите я наричат „жива" - Трансформации е пълна с предмети, изработени на последния уъркшоп на фондацията Билитис, който се проведе този ноември. Жива, защото освен видео от самата работилница в експозицията ще се чете и обяснителен текст за въпросния уъркшоп - това ще се случва всеки ден от 2 до 9 декември между 15:00 и 19:00 часа (без събота и неделя).

На 2 декември (петък) от 20:00 часа пък е литературното четене „Не казвай на мама" със стихове и кратки разкази от малко известни и непубликувани досега ЛГБТ автори - засега потвърдилите участие са над 30, но дали ще остане време за всички, не е ясно.

Билетите за филмите вървят между 1 и 6 лева, а входът за всичко останало е напълно свободен

Слушали сме много за пропастта между поколенията, но с нея не я усетихме - тя е забавна, кокетна и пълна с живот