Обекти

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Изложба живопис на проф. Светозар Бенчев и скулптура от дърво на проф. Красимир Джидров

„Искахме да разчупим малко стерилния интериор в залата на Roca и да вкараме силен контраст между бляскавия фаянс и нашите творби", каза ни проф. Джидров при откриването на съвместната му изложба с проф. Бенчев. И неговите дървени скулптори определено са се справили - чувстваш се все едно си попаднал сред оскъдните останки от някаква митична гора, от която се виждат само огромни оглозгани ябълки. „Не е случайно - с тази експозиция отново съм подхванал темата за жената и ябълката, а към тях съм добавил и огризката - нали за да стигнеш до семката, от която се ражда новото, трябва да захапеш здраво греховния плод", смее се 64-годишният скулптор и преподавател в Академията.

Освен четири скулптори на въпросния плод мернахме и една на библейската Ева, както и още една, която на пръв поглед ни заприлича на огромна перка. Оказа се обаче, че всъщност е риба - тя отново ни връща към Стария завет, а на объркването ни проф. Джидров само отвърна: „Няма страшно, нарочно не съм сложил имена на скулпторите, за да има малко интрига".

obekti_1_824

Подобна е стратегията и на проф. Бенчев, който пък в своите десетина платна се е заиграл със скрития смисъл на обектите - на пръв поглед уж гледаш само разни цветни линии, но после различаваш и конкретни обекти като например една „шапка невидимка", както сам се изрази 49-годишният художник, който вече е излагал в Щатите, Япония и дори Финландия. Неговите работи са създадени специално за салона на Roca и по се доближават до дизайнерския интериор, но „На всяка цена трябва да ги видите отново, защото 100% сте изпуснали нещо от това, което съм вмъкнал в тях", каза ни той, а ние не му обещахме.

Фотография Васил Танев

Взимай пуканки и сядай да гледаш!