Портретите от „Аз съм българка” в изложбата „История в портрети

icon
Sofialive.bg
Източник: организаторите

Портретите от „Аз съм българка” заживяват свой живот в изложбата „История в портрети – 40 жени, променили България”

40 знакови художнички създават несравними портрети на 40 българки, които всеки трябва да познава.

В края на 2019 г. на български език се появи специалното издание „Аз съм българка” от Петя Александрова и Капка Кънева. В него оживяват 40 невероятни истории, а 40 знакови български художнички предадоха образите на Венета Ботева, Леда Милева, Яна Язова, Цветана Табакова, Ива-Ваня, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева и други – познати и непознати имена от историята ни – по свой начин.

След успешната премиера на книгата с участието на журналиста и телевизионен водещ Анна Ангелова и създателят на Фондация „Детски книги” Валентина Стоева, неповторимите портрети поемат свой собствен път – с изложбата „История в портрети – 40 жени, променили България” и като отделни визуални разкази за онези жени със смели идеи и хвъркати мечти, с които се променя и историята ни.

От 6 до 22 февруари те могат да бъдат видени в галерия „Ракурси” (ул. „Крум 4А”), а откриването на изложбата ще се състои на 6 февруари от 18:30 ч.

Приближавайки до съвремието ни тези пленителните и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и мразени женски персонажи, „История в портрети – 40 жени, променили България” е неповторима шевица от образи и истории, почит към жени, които са оставили своя завет за поколенията.

Художничките, включили се в проекта, творят във всички области на визуалните изкуства – живопис, графика, скулптура, илюстрация, дизайн, керамика, съвременно изкуство.