Приказният свят на Вълшебната флейта

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Илюстрации на Пенко Гелев

В Sofia Live вече представихме великолепното издание на Приказка за Вълшебната флейта от Ентусиаст и Културни перспективи. Сега обаче имаме и чудесен повод да се фокусираме върху красивите илюстрации на Пенко Гелев за книгата.

magic_flute_pic1_800

От 21 март, до 22 април, в Националнния музей на българското изобразително изкуство (Националната художествена галерия), ще можем да се насладим на 160 авторски илюстрации, рисунки и ескизи към приказната история, вдъхновила Моцарт преди повече от два века да създаде двуактовата си опера.

magic_flute_pic2_720

В изложбата са включени оригинални творби на 46-годишния художник, с размери от 20х25см, до 1х2м. Също така, в рамките на експозицията са предвидени и семинари със самия автор на тема Фантастични светове - рисуване на същества и герои. Дните, в които ще се проведат, са 22 и 29 март и 5, 12 и 19 април, от 12:00 часа.

penko_gelev_783


Роденият в Асеновград Пенко Гелев е автор на илюстрации към романи като Дракула, Оливър Туист и Тримата мускетари, част е и от Проекта Дъга, където с колеги от легендарното списание Дъга развиват и поддържат идеята за българския комикс. Творбите му съчетават комиксови щрихи, приказни сюжети и детско въображение, като създават усещане за пътуване из чудни светове и анимационни истории.

Текст Ивайло Александров

Домашни торти и сладкиши по френски, руски, немски, чешки и италиански рецепти, а шоколадът е само и единствено белгийски