София Хартиен Арт Фест

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Потопи се в прелестния свят на хартията

Напоследък се запалихме по хартията - първо около срещата ни със симпатягите от Сгъни хартийка, след това около историята за жеравите и Садако Сасаки. Сега имаме още един - и то специален, повод да й обърнем внимание, а именно - петото издание на София Хартиен Арт Фест.

София хартиен арт фест image

Фестивалът започна още през март, но не в България, а в сърцето на Япония. Мястото беше град Фукуока, а виновниците за гостуването - група артисти от Япония и Корея, които целят да развият културния диалог между двата континента. Благодарение на тяхната покана София Хартиен Арт Фест успя да представи творби от изминалите издания, а в бъдеще се планират обменни изложби между 2016 и 2018. Българо-японската дружба е застъпена и у нас - в Галерия Мазда в Лозенец ще се състои експозиция на Японското хартиено изкуство, различни събития, свързани с кири-е, оригами, калиграфия, икебана и интересни хартиени техники от Далечния изток.

София хартиен арт фест image

В рамките на тазгодишното издание на фестивала ще видиш творби от 152 визуални артиста от цели 32 държави. Произведенията са поместени в два раздела, единият от които е Биеналето за хартиено изкуство. То представя широкоформатни творби и цели да застъпи теми, свързани с градската среда, новите технологии, липсващата връзка между човека и Вселената и други. Красотите, за които ти говорим, ще откриеш във Vivacom Art Hall от 7 до 23 май и в Музея за история на София от 8 до 24 май. На 7 май в Галерия Арт Алея пък ще бъдат обявени наградите от международната изложба-конкурс Аматерас за малкоформатни произведения. Освен чудните изложби, в програмата на фестивала са включени прожекции на филми и театрални трейлъри, подбрани постановки от Столичния куклен театър, НАТФИЗ и Театър 199, документални кадри от предишни издания и други видеоматериали, дискусии, презентации за калиграфия и изкуството на книгата (art book) и други демонстрации, а също и цяла Хартиена улица в рамките на Нощта на музеите и галериите 2015.

София Хартиен Арт Фест image


София Хартиен Арт Фест е единствен по рода си в целия свят. Програмата на фестивала е изключително богата, любопитна и със сигурност си заслужава да посетиш поне едно от събитията. А те са толкова много, че ако ти разкажем по-подробно за всяко от тях, няма да ни стигне нито времето, нито мястото. Така че - разцъкай смело в официалния сайт на фестивала и подреждай графика си още отсега.

Текст Деяна Узунова / Фотография София Хартиен Арт Фест

Няма лошо да се откъснеш от ежедневието и проблемите