Sprite Graffiti Fest 2012

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Графитите ще бъдат пейки, а тиксото ще стане на картина

Няма майтап, точно това ще се получи тази събота (15 септември) около Паметника на съветската армия. След като осем лета фестът рисува по до болка познатите огради на монумента пред НДК, тази година пред участниците се изправя предизвикателство от съвсем ново измерение. А именно - солидни пана (на втората снимка горе), изрязани във формата на елементите от вездесъщото лого за кандидатурата на София - Европейска столица на културата 2019.

Веднъж изографисани, паната ще бъдат съборени по гръб, за да си ги ползваме като пейки, и пръснати насам-натам из града. Операцията започва в 15:30, а флаконите ще развъртят единайсетте финалисти от предварителните квалификации - ей ги тук. Ние залагаме надеждите си на миналогодишния победител Кирил Стоилов-WION и Симеон Спиров-Bamze, пък да видим какво ще излезе.

simeon_spirov_594
kiril_stoilov_541
графит на Bamze (горе) и скица на WION (долу)

Дванайстото пано е запазено за берлинчаните Щефан и Томас, или Tape That, които от 2011-а композират картини от цветно тиксо и, така като гледаме, набират яко скорост. За по-сигурно ги разпитахме лично що за странна птица е тейп артът и как въобще им е щукнало да го правят - утре ще ти разкажем всичко, а в неделя от 16:00 братята ще пренесат шоуто във вътрешния двор на Немското посолство (ул. „Фредерик Жолио-Кюри" 25), за да облепят подобаващо една стена и там.

tape_that_640
Tape That

Иначе за събота остана да ти кажем да си носиш скейта, байка или каквото там караш по рампите и да допринесеш собственоръчно за спортния дух на младежта. Организаторите пък са привикали отбора на Power Jump за демонстрация (от 17:00 до 17:30) на скачащи кокили, без които напоследък май не минава фест, така че ако ти стиска да отхвърчиш на два метра над земята, пробвай смело. Музикалното оформление е връчено на Дъ Топ Стопърс (които ще ни припомнят техните Летни нощи към 16:30), Оги 23 (които ще поздравят любезно с Добър вечер час по-късно) и резидента на бар Петък - диджей Сава от Кемп Сешънс за финален сет от 19:00.

power_jump_640
Power Jump


Sprite Graffiti Fest 2012 е в събота (15 септември) от 15:30 около
Паметника на съветската армия и в неделя от 16:00 в двора на Немското посолство

Текст Елена Друмева

Харесва нещата на Аликзандър Маккуин и Нийл Барет, но и без тях изглежда добре