Стотици гости отпразнуваха Лунния фестивал с Маутай

icon
Sofialive.bg
Източник: Маутай

Столичният ресторант Meng Fu Yuan едва побра повече от 200 присъстващи и домакини, дошли да отбележат началото на Лунния фестивал.

Фестивалът "Средата на есента" е известен и като Фестивал на Луната, или Фестивал на Лунния кейк. Той се пада на 15-ия ден от осмия месец на всяка китайска Лунна година, което е обикновено през втората половина на септември в Западния календар.

Заедно с китайската Нова година, той е един от двата най-важни традиционни празници в Китай, датиращ от преди 3 000 години, когато изразът "Средата на есента" се използва за първи път в "Писанията на Джоу", сборник от ритуали на династията Джоу.

Първият телевизионен ерген Виктор Стоянов, Капка Амзина, Дони Василева, Паолина Петракиева, Ива Екимова, представители на китайската общност в България и много други вдигнаха Маутай наздравица с традиционното китайско байдзиу по повод празника.

Пищната вечеря споделиха представители на медиите и бизнеса. Кметът на Панчарево Николай Гюров бе придружен от съпругата и екипа си.

16 степенното меню изненада с разнообразие, типично за китайската кухня. Вечерята премина под зоркия поглед на главния редактор на сп. Бакхус, Андреа Пунчева, еталон в качествената кулинарна експертиза. Сред специалните гости бяха и директорът на Институт Конфуций от българска страна - Аксиния Колева, както и китайският й колега Лиу Симинг, директорът на Китайския културен център - Хонг Хай, съветникът по културните въпроси към Китайско посолство Гуан Син и други.

Шедьовърът на вечерта бе традиционният за празника лунен кейк.


Представителят на Маутай за България, Влад Гицоайка, поздрави гостите, а всеки от тях остави своето специално послание на стената на Маутай. “Честит Лунен Фестивал с Маутай, наздраве!” бе най-често споменаваната наздравица.