Ученици от Кюстендил направиха глаголица на един декар от цветни капачки

icon
Sofialive.bg
Източник: Емилия Цветкова

Възпитаниците на кюстендилското училище "Св.св.Кирил и Методий" и художници от школата "Новите майстори" с ръководител Евгени Серафимов направиха глаголица на един декар от нестандартен материал, а именно - цветни капачки. Творението краси централния площад Велбъжд в Кюстендил, а инициативата е по случай Патронния празник и 203-годишнината на училището, а именно - Празника на светите братя Кирил и Методий (11 май).

В създаването на тази мегакомпозиция участват 900 възпитаници на училището.

"В Деня на Свети Свети Кирил и Методий Първо основно училище, което има Светите братя за патрон, ще направи хиляда квадратни метра композиция. Азбуката на Кирил и Методий, именно глаголицата, като ще я направим в един по-нетипичен съвременен материал. Ние от 4-5 години събираме пластмасови капачки от бутилки, делим ги по цветове, събрали сме 200 чувала. И всъщност ще направиме една глаголица, която ще е направена от тия цветни капачки. Ще се заснеме с дрон и след това капачките, естествено, се продават за благотворителност, и е една голяма мечта наша, която трябваше да стане 2020 г. за 200-годишнината на нашето училище. Знаем, че в Кюстендил е едно от най-старите училища въобще в България, но пандемията направи така, че на 203-тата година от създаването на училището ще я направиме тази азбука, като ще работят всички 900 ученици от Първо основно училище "Св.Св.Кирил и Методий", споделя ръководителят на инициативата Евгени Серафимов.

"Всъщност, това са 30 класа, които ще направят 30-те букви, всеки клас прави по една буква. И заедно правим една азбука", добавя още той за БНР.