Внимавай в картинката: Милениум илюстратори

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Съзирай трудно

30 млади български илюстратори в Столична библиотека

Когато миналата седмица се отправих да посетя изложбата, за която ще разкажа в този текст, достигайки онова, което в момента представлява площад Славейков, съвсем естествено си припомних подозрението на една моя приятелка, че наскоро обявените escape room занимания на открито вероятно ще се реализират именно пред Столична библиотека.
Все пак, попадайки в лабиринта и успявайки да изпреваря в насрещното няколко безгрижно фланиращи граждани, идентифицирах успешно обекта на своя интерес и се отправих целеустремено към зала „София“ в Библиотеката.

mileniumposter1_400

Тук (фоайето на първия етаж, по стълбите вдясно от входа) се натъкнах на второ, този път непреодолимо, препятствие – точно пред вратата на залата беше импровизирана сцена за изпълнение на народни песни, а обилната публика се надяваше на скорошно и ощо по-обилно хапване, разположено към момента в алуминиеви тави и покрито с пачуърк от салфетки.
Случващото се онагледявам с тази илюстрация на Александра Георгиева, която със сигурност е мислена за нещо друго, но пасва чудесно и тук:

aleksandra_georgieva_805

Както става ясно, налага се накратко да разкажа за изложбата „Илюстрации от поколението Милениум”, която ще бъде в Столична библиотека само още до 25. май, на база споделеното в сайта Българска илюстрация“ със съгласието и подкрепата на основния двигател зад всичко това -  д-р Милена Радева - илюстратор и автор на статии по темата за илюстрацията в България.


milenium3_700

Интересни в случая са не само творбите на 30 млади илюстратори, но и представените реализирани от тях книги, които позволяват на посетителите на практика да свържат имената на младите художниците с новите издания на заглавия като „Диви разкази“ на Николай Хайтов (с илюстрации от Люба Дашинова) или „Алиса в страната на чудесата” (илюстрирано от Милена Радева).

milenium2_700

С един куршум – три заека
Оказа се, че изложбата „Илюстрации от поколението Милениум”  е посветена не само на първия рожден ден на сайта "Българска илюстрация“, но и отбелязва 50 години от първата национална изложба на българска илюстрация, а тези две събития се реализират в годината, когато Столична библиотека празнува  90 години от откриването си.

ralica_aleksieva_835

И вероятно защото не са без празници, замесените във всичко това не са и без-делници, тъй като научаваме, че събитието поставя началото на партньорството, което  предвижда организиране и провеждане на Национално биенале на българската илюстрация.
От сайта „Българска илюстрация“ обещават, че скоро ще дадат повече информация и ще обявят условията за подаване на творби за изложбата, стискаме им палци и се радваме, че Столична библиотека е така симпатична, макар и попаднала в окоп!  
mihaela_karadjova_992

Илюстрации: Борислава Караджова, Люба Дашинова, Ина Христова, Александра Георгиева, Ралица Алексиева, Михаела Караджова

Снимки: Илия Бояров, Елисавета Петрова
Текст: Елисавета Петрова

 

Прочети за мечтата да се върнеш в България.

 

Музей