Гейм аф Тронс: Консумирай с мярка

icon
Sofialive.bg

Редакторска бележка: Както вече всички знаем, новият сезон на Game of Thrones излезе и вече целият интернет е полудял. Именно заради това с екипа на Sofia Live ти предлагаме един бърз преглед на целия епизод, предоставен ни от Мики Ангелов от http://www.ourmovielife.com. Приятно четене!

Христо Станчев
Редактор


Игра на тронове официално се завърна! След повече от година чакане, фенове навсякъде по света най-накрая могат да празнуват (а и да плачат, защото любимите им герои никога не са в безопастност).

ВНИМАНИЕ: Тази публикация съдържа спойлери за Игра на тронове, сезон 7, епизод 1!

Сезон 7 отваря с Аря Старк, която се е пръвъплътила в господин Филч от Хари Потър и се е заела да отмъсти за Червената сватба. Аря остава защитник на феминистките стойности, като отравя всички мъже от клана Фрей, но оставя жените живи, за да разкажат историята. Браво, Аря, Ема Уотсън е горда.

Emma Watson image

След страхотното начало, епизодът продължава с още по-епична сцена, в която се показват Белите бродници за първи път в сезона. Не мога да не призная, че 56-секундният кадър на снежна буря не е абсолютно уникален и гениален начин да се покажат страховитите създания. Хвърляме по едно око на няколко Бели бродника, както и на няколко wights, а и за първи път виждаме толкова отблизо Wun Wun като wight. Смелият гигант се жертва, за да могат Джон Сноу и Санса отново да релаксират около камината в Земен хребет, но явно Белите бродници някак са се докопали до него. А някъде в далечината екипът за прически и грим на HBO псуват, защото гигантът е направен със CGI...


game of thrones

Виждаме и Бран, който е стигнал до the Night's Watch, за жалост без Ходор (*сълза*). Младият Старк не пропуска възможност да крийпне Ед като му казва две-три изречения, които очевидно знае защото е гадател, а не защото легедни за битката при Хардхоум се носят из целия Север… Ед, от друга страна, не пропуска възможността да хвърли един драматичен и замислен поглед към Севера отвън Стената.

soundgarden image

Джон и Санса се опитват да всеят ред и контрол над другите северни семейства. Сцената е открадната от малката Лиана Мормонт a.k.a. истинската Кралица на Севера, която убеждава всички, че и жени могат да се бият (Ема Уотсън отново е горда!). Санса показва лошата си страна като настоява Карстарките и Ъмбър да бъдат наказани за помощта, която оказаха на Рамзи, но Джон отказва и вместо това решава да разчита на две 7-годишни.

game of thrones image

Докато други домове планират битки и стратегии, Серсей Ланистър си рисува карта на Вестерос. Също така, Серсей a.k.a. Осама Бин Ладин, нали, защото обича да взривява неща (кажете честно, прекалих ли?), явно вече е свикнала да й умират децата и въобще не изглежда да скърби за самоубийството на Томен. Също така, Серсей a.k.a. ISIS (отново, прекалих ли?) много обича на констатира колко много врагове има, но да не прави абсолютно нищо по въпроса, освен да вика стари чичовци от забравени фамилии.

game of thrones image

Всъщност, Юрон Грейджой доста ме зарадва в този епизод. Успя да открадне една не лоша сцена, а лицето на Джейми след репликата 'So here I am, with a thousand ships and two good hands' е любимото ми нещо в епизода. Плюс, не мисля, че сме виждали по-стилно облечен човек в Игра на тронове от Юрон Грейджой. Не можете да отречете, човекът си има стил.

game of thrones image

Следва сцена със Самуел Тарли, която ме кара да се надявам, че героят ще има доста повече време на екран този сезон от миналия. Монтажът показва ежедневието на Сам в Цитаделата, където учи за маестер. Е, 'учи' е доста преувеличено. Сам по-скоро слугува на стари маестери (толкова стари, че явно не могат да контролират какво им влиза и излиза от тялото), което му дава възможността от време на време на вади органи от трупове и да измерва тежестта им. И въпреки желанието и целеустременността му за учение, Сам изглежда все още е изключително лоялен на Джон, тъй като събира кураж да открадне ключовете и да влезе в Забранената секция на библиотеката. Хари Потър, ти ли си?

game of thrones image

Следва една 'романтична' сцена между Тормунд и Бриен. 'You are a lucky man,' казва Тормунд на Подрик, след като Бриен блъска момчето на земята. Честно казано, аз бих бил абсолютно доволен ако Бриен седне на Железния трон с Тормунд до нея. Не е краят, който искаме, а краят, който заслужаваме.

game of thrones image

След това Санса сдухва Кутрето, който за пореден път е отрязан от жена Старк. Сто на сто лорд Бейлиш ще зарибява Аря в сезон 8.

Като говорим за Аря, тя се среща с не кого да е, а с Ед Шийран. Явно певецът е приключил с турнето и е отскочил до Вестерос за по един печен заек и чаша 'blackberry wine', каквото и да е това. Ед очевидно ще загуби живота си: начинът, по който говореха войниците и цялостната обстановка на сцената подсказва, че Аря отново ще убива. Не, че не я разбирам. На всички ни омръзна от Shape of You.

game of thrones image

Виждаме и Хрътката. Винаги съм харесвал героя много и, между другото, смятам, че е страхотно изграден. Сега той се е набутал с група безсмъртни, които почитат Лорда на светлината. Но има и още нещо ново: Хрътката, явно, се раздава подобно Бран и вижда разни неща в огъня. Да, точно така, Хрътката вижда неща в огъня. Символиката направо може да те удари в лицето.

game of thrones image

Следва още една сцена със Самуел (което ме убеди, че времето му на екран в този епизод е повече от времето му на екран в целия сезон 6), в която той разкрива важна информация за драконово стъкло, която праща на Джон. Но не само. Докато сервира помия (защото Сам явно е както чистач на фекалии, така е сервитьор, защото точно тези две професии обикновено вървят ръка за ръка), момчето попада на не кой да е, а Джора Мормонт a.k.a. Captain Friendzone. Той отново разпитва за любимата си Денерис, но според мен има по-голям шанс тя да пусне на някой от драконите си, отколкото на Джора.

game of thrones image

Следва и един изключително красив монтаж с Денерис, Тирион, Варис, Сив Червей (cringe) и Мисандей. Петимата пристигат в Dragonstone (като Денерис не пропуска драматично да докосне пясъка) и влизат в крепостта. От портите до самия замък има нещо като малка Велика китайска стена и не мога да спра да се чудя дали всички минават по този път, когато искат да влязат вътре в самия замък. Красиво е, разбира се, но не разбирам практическите стойности на тази 5-километрова пътечка.

Както и да е, Дани стига до трона в Dragonstone, подминава го и отива в съседната зала. Според мен продуцентите са изпуснали страхотна възможност Тирион тайно да седне на трона докато Дани я няма, но карай. Епизодът завършва с репликата на Денерис 'Shall we begin?', от която искрено ме побиха тръпки.

game of thrones image

Въпреки множеството глупави шеги, които се опитах да вкарам в този recap, епизодът си остава страхотен. Игра на тронове обикновено не започва много емблематично, в първия епизод обикновено няма много вълнуващи сцени, a продуцентите по-скоро се опитват да вкарат зрителя в ритъм и да ни припомнят кои са героите и какво се случва с тях. Никога не мога да съм прекалено критичен към Игра на тронове по простата причина, че сериалът е наистина много добър. Продуцентите знаят какво правят. И за пореден път ме оставят много доволен. Нямам търпение до следващия епизод.