Най-новите филми на Вим Вендерс и София Копола идват на София Филм Фест

icon
Sofialive.bg
Източник: ©2023 MASTER MIND Ltd

"Прекрасни дни" на Вим Вендерс и "Присила" на София Копола приковават вниманието на феновете в програмата на 28-ия София Филм Фест

"Прекрасни дни" е най-новата перла в богатата филмография на легендата Вим Вендерс. В Кан филмът бе номиниран за "Златна палма" и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи приза за най-добър актьор. Филмът е и сред претендентите за "Оскар" за най-добър международен филм.

Още: Разкриха всички заглавия в Международния конкурс на София Филм Фест

Снимка: ©2023 MASTER MIND Ltd

Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс. "Режисьорът умело изгражда привидно простата структура на филма, наблюдавайки малките подробности от ежедневната рутина с емпатия, топлота и разбиране, а те постепенно, почти незабележимо увеличават емоционалната сила на разказа. Той е обезоръжаващ с абсолютната липса на цинизъм – уникална творба на опитен майстор, който дълго и дълбоко е размишлявал върху всичко, което придава смисъл на живота ни.", пише Дейвид Руни за "The Hollywood Reporter".

"Присила" на София Копола


С престижната награда "Купа Волпи" за най-добра актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, новият филм на София Копола "Присила" фокусира интереса на киноманите още от премиерата в програмата на Венецианския фестивал, където получи номинация за "Златен лъв". До момента Спейни има десет номинации за своето превъплъщение в любимата Присила на "Краля на рока" Елвис Пресли. София Копола създава сценария по биографията "Elvis and Me" с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън, като в центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарния и неустоим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади актьори – Джейкъб Елорди. През гледната точка на любимата на Елвис Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит.

Снимка: ©2023 MASTER MIND Ltd

Историята за дългото ухажване и бурния брак на Елвис и Присила – от германската военна база до приказното имение в Грейсленд – е проникновен и конструиран с внимание към детайлите портрет на любовта, фантазията и славата. "Бях развълнувана от мемоарите на Присила Пресли за преживяното от нея като млада жена в Грейсленд и се опитах да пресъздам усещането да влезеш в света на Елвис и да го напуснеш, за да откриеш собствения си живот. За мен като творец е важно да покажа света през очите на героинята си, без да я осъждам", споделя за работата по своя най-нов филм София Копола. "Присила" ще бъде филмът, който българската публика ще може да види в Зала 1 на НДК във вечерта на раздаване на наградите на 28-ия София Филм Фест – 23 март, и американската гала на фестивала.

Още: София Филм Фест със специални филмови приключения за най-младите зрители