Носители на "Оскар" са част от 28-ия София Филм Фест

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images

Един от най-обсъжданите документални филми на изминалата година "20 дни в Мариупол", с награда на публиката в секция "Световно документално кино" на Сънданс, с БАФТА ’24 и – след неделната вечер – с "Оскар" ’24 за най-добър документален филм ще бъде представен на София Филм Фест в партньорство с Френския институт.

Кадър от филма "20 дни в Мариупол", снимка: Арт Фест

Филмът е дело на Мстислав Чернов и проследява екип украински журналисти, които пристигат в стратегическия източен пристанищен град Мариупол, в навечерието на руската инвазия в Украйна. По време на последвалата обсада и нападение, докато жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и лекарства е отрязан, екипът – единствените журналисти, останали в града – се бори да отрази жестокостите и да изпрати кадрите си на света. Накрая, обградени от руски войници, те се укриват в болница, без да имат представа как ще избягат. След като стават свидетели на толкова много смърт, режисьорът Чернов и колегите му се питат дали репортажите им ще имат значение. Но оцелелите жители на града ги умоляват да се погрижат света да стане свидетел на случващото се...

По темата: Първи "Оскар" за Украйна: Режисьорът на "20 дни в Мариупол" с реч за историята (ВИДЕО)

Непосредствено преди прожекцията на филма на 26 март във Френски институт – зала "Славейков", каним публиката на специална дискусия с журналистите Ариан Шьомен и Бойко Василев – тя ще започне в 18:00 часа. Прожекцията на "20 дни в Мариупол" стартира в 19:30 ч., а след филма ще има разговор с публиката. Входът за събитието е свободен (с предварително записване).

Още един филм с "Оскар" в програмата на фестивала


Кадър от филма "Заседнали", снимка: Seacia Pavao © 2023 FOCUS FEATURES LLC

Да’вайн Джой Рандолф получи заслужени овации, "Златен глобус" и награда БАФТА за своята роля в новия филм на Александър Пейн "Заседнали", а на вчерашната бляскава церемония в колекцията от награди се появи и "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля. Не пропускайте този филм в програмата на София Филм Фест, както и номинирания за най-добър документален филм "Четири дъщери" на Каутер Бен Хания, "Учителската стая" на Илкер Чатак и чудната история, която разказва Вим Вендерс в "Прекрасни дни" – две от творбите с номинация за най-добър международен филм.

Пълен списък на носителите на наградите "Оскар" за 2024 г. можете да видите ТУК.

Още: Специални румънски гости представят филми и копродукции на 28-ия София Филм Фест