Обратен гард

icon
Sofialive.bg

Да върнем лентата назад. С три години, не повече. През 2012 Дейвид Айър най-после реализира филма, който винаги е искал да направи - Краят на смяната. Подпомаган от извънредно талантливия, както и особено подценен Майкъл Пеня, Джейк Джиленхол се обричи нула номер, сложи пагоните и препаса лъскав пистолет в лъскавия си кобур непосредствено до лъскавата си служебна палка. Това невинно лице - този незабравим Дони Дарко, преодолял стръмните хълмове на Броукбек Маунтин - внезапно отстъпи място на навъсената, смръщена мутра на глуповатото ченге, чието ежедневие представлява един несекващ, страстен флирт със смъртта. Джиленхол бе брилянтното тъпо копеле. Тотално ренде.

southpaw image

Година по-рано Джиленхол взе скалпа на Том Круз с ролята си на бивш военен и настоящ специален агент в сай-фай трилъра Първичен код, който впоследствие сериозно подкопа появата на На ръба на утрешния ден (2014). През 2013, калифорниецът издуха Джеси Айзенбърг в условията на ожесточена конкуренция на базата на абсолютно идентични роли в абсолютно идентични ленти, появили се буквално една след друга. Айзенбърговият Двойник представляваше една очарователна, пленяваща параноя, но изпълнението на Джиленхол във Враг граничеше с чистата шизофрения.

Какво означава всичко това и каква е връзката му с Обратен гард? Отговорът е съвсем простичък. Джиленхол е универсален войник. В хода на шеметната му кариера, той бе всеки, когото му се искаше да бъде. В правилния момент и точното време. Така че два часа крошета, зъбки и кръв не са проблем. Можем и още. Е, поне Били Хоуп ще издържи. В края на краищата боксът е всичко, което Били умее.

southpaw image

Обратен гард стартира с Хоуп в зенита на кариерата му - действащият световен шампион в средна категория, непобеден в продължение на години. Идилията е кратка. Нелепата смърт на съпругата му Морийн - изиграна от брилянтната Рейчъл Макадамс - поставя истинското начало на филма. Един същински ад, от който Хоуп би могъл да се измъкне с помощта на три неща: дъщеря си, двата си юмрука и Форест Уитакър.

Джиленхол-Уитакър - рецепта за Оскари? Не, рецепта за бокс.


southpaw image

По бруталност Обратен гард се съревновава с невероятно успешния Бойна кръв (с Том Харди и Джоел Едгертън). От гледна точка на дълбочина, драматизъм и чиста емоция, новата продукция на Антъни Фукуа е напълно способна да намери своето място до съвременни шедьоври като Кечистът и Боецът. Независимо от задъхващия интензитет и щедрото количество насилие, Обратен гард успешно балансира между тежките тупаници и още по-тежката драма в живота на човек, поставил собствените си възможности на ръба с пълната саморазруха.

Тъжната част е друга. Може би звучи абсурдно, но Джиленхол - поне на този етап - е на път да се превърне в доживотен член на Клуба на самотниците. Рамо до рамо с Джони Деп, Брад Пит и Леонардо ди Каприо, той е една от работните пчелички на Холивуд. Върши цялата черна работа и никога не получава това, което му се полага. Беше крайно време да започне да раздава крошета. Копелетата са си го заслужили.

southpaw image

с една дума
ШАМАР. Шамарът, най-общо казано, представлява удар по бузата с длан.
Люс-люс: две шамаруги!

{{trailer}}

Текст Александър Радичев

Още от Сашо Радичев:
Тотал щета
Ултра напушен агент
Черен въглен, тънък лед

Цялата програма на софийските киносалони
следи в афиша на Sofia Live