When You’re Strange: Филм за The Doors

icon
Sofialive.bg

Още в началото трябва да си признаем, че не сме фенове до гроб на Дъ Доорс, така че историята им ни се губи в детайлите. Именно затова му хвърлихме едно око, и добре, че го направихме, въпреки че патосът му ни дойде малко в повече.

Според живите членове на бандата филмът е отговор на доста театралната версия на Оливър Стоун от 1991-ва, която на нас обаче си ни харесва. Тук най-ценното може би са кадрите от единствения опит на Морисън в киното - HWY: An American Pastoral, където той е в главната роля и е продуцент. Освен това има доста бекстейдж и студийни моменти, които, поне според режисьора Том Дичило, не са показвани досега.

Иначе When You're Strange е бъкан с разни кадри, които приличат на фантасмагорични пътешествия из края на 60-те (защото едва ли някой си спомня какво ТОЧНО се е случило в онези години) със задължителните хипита по средата. Действието се люлее напред-назад във времето и на места леко му изпуснахме края, което е доста неприятно за не-спецовете по тема. Но като цяло филмът си го бива (особено за начинаещи) и когато досадното идеализиране спря да ни дразни (някъде към средата), спокойно си го догледахме.

с една дума
ДООРС. Името им идва от книгата на Алдъс Хъксли Дверите на възприятието (The Doors of Perception), чието заглавие пък цитира английския поет Уилям Блейк.

Това са нашите извадки. Къде искаш да се напоркаш?