Enlightening – музиката като вълшебно пътешествие в света на Мария Каракушева

icon
Sofialive.bg
Източник: PR

Винаги смело търсеща пресечените точки на класическата музика със съвременното звучене, българската композиторка и пианистка Мария Каракушева не спира да изненадва с вълнуващи авторски композиции и тази есен представя видеоклип към "Enlightening", заснет сред естествения декор на екзотичния остров Мадагаскар.

Дълбоко емоционална и силна като послание, "Enlightening" е композиция, в която е закодирано артистичното ДНК на Мария, която вярва, че музиката е вълшебен език. В авторските ѝ композиции винаги се усеща триумфът на духа и една голяма част от тях са предизвикани от промени и преживявания в личния ѝ живот. Така преди година Мария и екипът ѝ представиха композицията "Nine", провокирана от преживяванията ѝ като майка.

Новото видео към "Enlightening"

В продукцията, която ангажира изцяло местен екип, се включва и мис Мадагаскар – Валери Бингера, която пътува за различните локации на снимките с едногодишната си дъщеря и изумява всички в екипа с професионализма и отдадеността си.

Мария Каракушева и Валери Бингера

Шест локации, които спират дъха с красотата и екзотиката си, оживяват във видеото, което среща Мария и героинята на Валери в различни моменти и ситуации, които напомнят ту на реалност, ту на сън. Магичното преживяване, в което музиката е водеща, оставя отворен въпроса и за зрителите – това истина ли е или блян, и избраните места за снимки само подсилват този ефект.

Мистиката и енергията на Мадагаскар са търсен елемент във видеоклипа, който Мария и екипът ѝ заснемат за няколко дни. Впечатлена от професионализма им, тя се доверява и на местен моден дизайнер за избора на роклите, с които се появява героинята ѝ.


"Приключението Мадагаскар. Така бих определила целия ми престой. Трябва да изживееш Мадагаскар, за да го разбереш. Градове без светофари (дори в столицата), междуградски пътища без асфалт, логистично много труден за овладяване остров. Въпреки това снимките се проведоха в над 5 локации, главно природни, за да обхванем красотата на Мадагаскар. Екипът пътува над 30 часа по суша и вода, за да се преместим от столицата (Антананариво) и околностите към Носи-Бе. Две от роклите ми са създадени от известен мадагаскарски дизайнер, който се включи в екипа!", коментира за снимачния процес Каракушева.

В началото изпитвала притеснения, защото заложила на местен и непознат екип, който, разбира се, притежавал добри препоръки и впечатляващо портфолио с проекти. "Страховете ми се стопиха почти веднага, още на първата ни среща. Сега, от дистанцията на времето, мога да кажа, че имам нови приятели и бих се върнала да снимам отново там!"

Сюжетът на видеото се развива като в късометражен магичен филм, в който главната героиня (Валерѝ) заспива и се събужда всеки път в напълно нов и приказен пейзаж - тропическа гора, приказен водопад, авантюристична джунгла и всеки път общият елемент е музиката на Мария Каракушева, която я въвлича в един приказен свят, където всичко е възможно. Ролята на Мария е мистична, защото героинята ѝ се появява само в сънищата на Валерѝ, а финалът остава отворен за различните интерпретации на публиката.

Премиерата на новия видеоклип е планирана за 2 ноември. Видеото ще можете да гледате на този линк.

Повече за Мария Каракушева

Мария Каракушева е съвременна класическа пианистка и композиторка, привлечена от идеята да интерпретира смело класическата музика. Така се ражда първият ѝ проект – "Classic in the House" (2010), който се радва на голям успех. Дебютният ѝ солов албум "Hearteclispe" се появява през 2020 г. и отразява артистичната ѝ мисия – "да пиша истории с послания към всички чрез композиции, които възпроизвеждат цялата палитра от емоции и чувства. Да създавам музика на бъдещето, която отразява съвременните нюанси." Автор е на музиката за няколко документални и игрални филми. Дебютът ѝ е със "Speculators" ("Борсови играчи"), който излезе на големия екран през 2022 г. (съвместен проект с българския музикален продуцент Иван Шопов, който им носи първата номинация за най-добър композитор на българската филмова академия", "Beaujolais", късометражен филм, появил се през 2021 г.,"Пеперуда кацна на рамото", документален филм, 2018 г, и късoмeтражния филм "Абел", 2023 г.