Луис Капалди - клоунът с кървящо сърце

icon
Sofialive.bg
Източник: Universal Music Group/Анимато мюзик"

За две години извървя пътя от „хиопотама с китара“ в шотландските пъбове до глобална сензация.

Той е майстор на абсурда в социалните мрежи, колекционер на слънчеви очила, които можеш да спечелиш от пакет снакс, и горд модел на овърсайз анцузи в цветовете на дъгата. Бърз преглед през профила на Луис Капалди в Инстаграм и Фейсбук ще ви накара да го помислите за видиотен аниматор с комедиен потенциал за вечерно шоу. Един клик върху негово парче в стрийминг платформите обаче ще ви накара да си налеете нещо твърдо, да сгушите в топлия си пуловер и неочаквано появилата се буца в гърлото си с неловко прокашляне. Закръгленият шотландец с пиперлив език е първия артист в музикалната история, който разпродава турне за 10 минути още преди да пусне дебютния си албум Divinely Uninspired to a Hellish Extent (Universal Music Group/“Aнимато мюзик“). Заглавието се превърна в бестселър във Великобритания в момента, в който сингъла му Someone You Loved оглави Billboard и короната на Новия любимец на Америка прилепна като сутрешен вестник под пухкавата му мишница.

Живее с родителите си в градче с размера на Ловеч

На 22 Капалди прилича на хибрид между зле фризиран картоф и пристрастен към шоколада братовчед на Пол Макартни. Ако имате честта да го срещнете преди първото му „Грами“, кажете му го. Той със сигурност ще избухне в смях и докато ви подава бира, ще добави: „Здрависай се с мен когато съм спечен, за да разбереш как мирише Ниагара! Като топящ се хипопотам съм!“. С безпощадно чувство за хумор и глас, който може да просълзи и Сатуята на свободата, Капалди извоюва статута си на глобална сензация с талант за милиони и монашеска скромност.

Докато Джон Леджънд и Камила Кабейо се надпреварват да правят кавъри на негови песни, а сър Елтън Джон го обявява за „следващата британска суперзвезда“, Луис продължава да живее в къщата на родителите си в Батгейт, градче голямо колкото Ловеч. В любимата му закусвалня има пица, кръстена на него, а в The Grange, където са първите му лайфове, анонсират участията му три часа преди да се качи на сцената, за да избегнат великото преселение на феновете.

Детронирайки Калвин Харис като най-стриймван шотландски артист, Капалди моли да не бъде сравняван с Адел. „Аз съм бог сред простосмъртните. От божествата, които никога не стъпват във фитнеса и могат да изкарат две денонощия с филмите от „Властелинът на пръстените“ без да отварят прозорците на стаята си.“, отвръща Луис. Истината е, че за него Someone You Loved направи точно това, което Someone Like You направи за Адел преди 8 години – хит в Топ 5 на Великобритания, в Топ 40 на 29 страни и милиард стриймвания в световен мащаб. Капалди и Адел си приличат по още куп параграфи, основните от които са суровия вокален нерв, пиперливото чувство за самоирония и имунитет към звездоманията.


Музикална чуднотека

Луис прави първия си импровизиран концерт 4 годишен, когато родителите му – мед сестра и рибар, обикалят с каравана във Франция. Получава китара на 9 и пише първата си песен на 11. На 17 решава, че ще се издържа само с музика. По това време е забелязан от скаута на таланти Райън Уолтър. Седем часа сърфиране в SoundCloud и над 500 трака са му нужни, за да открие две от авторските парчета на Луис, чути до онзи момент от общо 40 души. Точно 10 секунди е времето, в което Уолтър решава да си купи самолетен билет за Шотландия и да привлече скъсания студент под крилото си като мениджър. Първото EP на Капалди Bloom (2017) го прави разпознаваем с хит сингъла Bruises, който оглавява Spotify в САЩ и му осигурява и договор с Capitol Records. Вторият мини проект на изпълнителят - Breach (2018), включва вече набралите популярност Tough и Grace, както и Someone You Loved. Създадена за пет минути в детската му стая, емоционалната балада се превръща в ракета носител на кариерата му. Видеото е заснето в партньорство с фондация за даряване на органи в Шотландия и разказва историята на две семейства, свързани завинаги със сърцето на една жена. Ролята на мъжа, изгубил съпругата си, е поверена на звездата от Dr. Who Питър Капалди. Актьорът е втори братовчед на бащата на Луис, но се запознава с гласовития си роднина на концерт в Лондон малко преди той да се превърне в глобален феномен.

Видеото към Someone You Loved, което превърна Луис в сензация.


Чака цял час за две бири, за да полее триумфа си в САЩ

Славата на Луис го предхожда в социалните мрежи – света видя как празнува челната си позиция в Billboard с видео от хотелската си стая в Ел Ей, където успехът му не повлия на скоростта на румсервиза и Капалди получи две наливни бири след дузина абсурдни разговори с рецепция. Снимките му с пародиийни пози на изкусителка в хавлия от детската му стая са добили култов статус и дори се появиха на билборд в Лондонското метро, като на него Луис се представи като „шотландската Бионсе“. „При мен често идват артисти от други лейбъли и казват „Пич, стратегията ти за социалните мрежи е уникална!“. Кой, аз? Пускам снимки без флитър на тоалетната чиния, чупя ханш пред огледалото с най-грозните очила на света и не спирам да се наричам „топящ се хипопотам“?. Нямам никакви очаквания за кариерата си. Нямам стратегия за бизнес успех. Аз съм един закръглен късметлия, който преживява с музика.“, категоричен е Луис.