Нова генерация

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Знаем медицината и адвокатлъкът като семейни професии, но ей тези тук дават мило и драго да ни убедят, че и музиката се предава с гените

Коко Съмнър
Това крехко девойче първо ни омагьоса със сърдитата си муцунка и хлапашки дрехи, а после и леко ни разочарова. Не бихме казали, че музиката на Ай Блейм Коко е нашата чаша чай, защото видимо се лута между почти всичко, което е минавало през нежните й ушички - от реге до сайкъделик. Тайничко се надяваме обаче, че като попорасне (сега е на престъпните 21), ще намери своята пътечка в живота. А, за малко да забравим - дъщеря е на чичо ти Стинг.

dickinson_crop_960
Остин Дикинсън

Именно той ни накара да се поразровим и за други музикантски деца. Както се сещаш, Остин е син на Брус Дикинсън от Мейдън, а в началото на септември излиза първият албум на групата му Райз Ту Римейн City Of Vultures. Както също се сещаш, Остин страшно се напъва да звучи поне толкова тежко, колкото и татко му, та затова е избрал метълкор стилистиката. Ние обаче си мислим, че прекаленият му метъл напън даже и на Брус не е драг и благоразумно ще замълчим относно качествата на Райз Ту Римейн.

dahni_harison_1024
Дани Харисън

Трябваше да изберем поне един, на когото да лепнем етикета „одрал е кожата на баща си", и ето ти го него - Дани Харисън, син на покойния Джордж Харисън от Бийтълс. Дани моментално ни спечели с три неща: първо, син е на любимия ни бийтъл; второ, направо са като две капки вода; и трето - музиката, която прави с групата си Дънюнъмбъртуу, така ни влезе под кожата, че вече седмица си тананикаме „You're pushin' me you're pushin' me I push a printer laser".

norah_jones_1024
Нора Джоунс

Талантливата мис Джоунс е дъщеря на ситар виртуоза Рави Шанкар. Музикалното семе на татко й явно е доста мощно, щом се е прихванало и в другата му дъщеря - Анушка Шанкар, полусестра на Нора. За разлика от Анушка обаче, която не изпълзява от полето на класическата индийска музика, Нора се е отдала на приятен джаз поп (който й спечели най-много слава), малко пънкарийка (с групата Ел Мадмо) и жизнерадостно кънтри (с Дъ Литъл Уилис), което в нейния случай най ни радва. Не бе, съвсем сериозно - чуй това парче например и току-виж преоткриеш кънтрито.

jeffbuckley4_500
Джеф Бъкли

Като чуем гласа му, нещо така ни стисва сърчицата, че ни иде да ревнем като презрени лигльовци, но хич не ни пука. Каквото и да напишем за този лиричен, дълбок, емоционален, въздействащ и красив изпълнител ще е малко. Нека кажем само, че е син на музиканта Тим Бъкли, който умира на 28 години от свърхдоза, когато Джеф е на нещо като 9. Само 21 години по-късно пък самият Джеф Бъкли се удавя в Улф Ривър край Мемфис, като оставя след себе си един-единствен, но брилянтен студиен албум - Grace.

rufus_wainwright_1024
Руфъс Уейнрайт

Руфъс е сред многото, вдъхновени от музиката и краткия живот на Джеф Бъкли, и дори пише песен в негова памет - "Memphis Skyline". Син е на кънтри изпълнителите Лудън Уейнрайт и Кейт Макгаригъл, а от 6-годишен подрънква на пиано и се мъчи да докара пеенето на Блонди и Едит Пиаф. Макар да са наясно с хомосексуалността му, родителите му така и не приемат този срамен за тях факт, а като добавим и едно изнасилване в тийнейджърските му години, горе-долу става ясно как чувствителната му душа ражда албума Poses - най-добрият според критиците. Ние, като по-прости, харесваме всичките му сидита, но ти си пусни това и ни кажи, че разпознаваш другото дете-чудо в него.


dylan_625
Пабло Дилън

Тук направо отсвирихме цяло едно поколение - Пабло е внук на Боб Дилън от най-големия му син Джес. 16-годишният келеш е решен на всичко да прави хип-хоп, че даже и изпада в излишни подробности: „С дядо ми правим две съвсем различни неща". Айде стига, бе - последното се разбира и с просто ухо тук, но ние, щото сме старомодни, предпочитаме Mr. Tambourine Man.

charlotte-gainsbourg_1600
Шарлот Генсбур

Шарлот спокойно би могла да бъде резултат от случилото се в ето това парче тук, ама по-добре да не преувеличаваме. Дъщеря е на истински култова двойка - на мръсника Серж Генсбур и красавицата Джейн Бъркин - и до ден-днешен брани достойно семейната чест. Първо записа парче с баща си, в което се пее за кръвосмешение, а доста по-късно се снима и в Антихрист на Фон Триер, където ни шамароса с няколко доста брутални секс сцени с Уилям Дефоу. Междувременно записа два самостоятелни албума, които са малко трудни за слушане, но това не значи, че не заслужават внимание.

elvis_perkins_1024
Елвис Пъркинс

Както се казва, запазихме бест фор ласт. Елвис е син на Антъни Пъркинс, по-познат като онзи-от-Психо-на-Хичкок. Към края на 50-те обаче Антъни вече е поп звезда в Щатите, а песента му "Moon-Light Swim" е истински хит. На кого е кръстен Елвис няма какво да обясняваме, по-интересното е защо пък точно на него - татко Антъни бил фатално влюбен в краля на рока. И да, бил е бисексуален. Но няма да се впускаме кой знае колко в драматичната семейна история: бащата умира от усложнения в резултат на ХИВ, а майката е в един от самолетите, забили се в кулите близнаци на 11 септември, и точка по въпроса. Дали заради цялата тази драма или заради нещо друго, музиката на младия Пъркинс определено си струва.

Текст Кристина Нигохосян