Оркестърът на Глен Милър в София този петък

icon
Sofialive.bg
Източник: Viva Media Pro

„Една група трябва да има собствено звучене. Тя трябва да има индивидуалност.“ - Глен Милър

Глен Милър е музикален новатор, изпълнител и вдъхновител за отчаяни хора в тежки времена. Стремежът му да носи радост на една нация във война е възхитителен, а наследството, което остава след мистериозното му изчезване е богато и трайно.

Кариерата на Милър започва в края на 20-те години на миналия век, когато той напуска колежа си, за да се присъедини към оркестъра на Бен Полак. През следващите осем години се изявава като тромбонист на свободна практика в най-различни музикални формации, свирейки с титани като Бени Гудмън и Рей Нобъл.През 1938-ма основава The Glenn Miller Orchestra и оттам възходът му е метеоритен.

От края на 30-те години до 15 декември 1944 г. оркестърът на Глен Милър чупи музикални рекорди по концертна посещаемост, като същевременно продава и огромен брой плочи.. Но на върха на своя успех, през 1942 г., Милър се чувства призован да изпълни своя войнишки дълг за Съединените щати във Втората световна война. Тогава е на 38 години, твърде стар, за да бъде мобилизиран, но въпреки това постъпва в армията като доброволец, убеждавайки по-висшите военните служители, че може да модернизира армейския оркестър и в крайна сметка да повдигне духа на бойците. Така през 1943 г. той и неговият армейски военновъздушен оркестър отпътуват за Англия.

Там за по-малко от година изнасят стотици концерти,. На 15 декември 1944 г. Милър, подготвяйки се за шестседмично турне из Европа, се качва на транспортен самолет до Франция. Самолетът така и не стига дестинацията си, а изчезва безследно някъде в дълбините на Ламанша.

Остава оркестърът му, който до ден днешен обикаля света и прави средно по 200 концерта годишно, изпълнявайки класики като „Moonlight Serenade“, „In the Mood“, „Sunrise Serenade“, „Tuxedo Junction“ и „Perfidia“, които ще имаме удоволствнието да чуем на живо в София този петък.

Билети за концерта може да намерите ТУК!


 

Както казва Уил Салдън – ръководител на групата:

„Вече 35 години оркестърът на Глен Милър е на турне. За мен това означава, че съм посветил половината от живота си на музиката и суинга на Глен Милър – и им се наслаждавам толкова, колкото и в първия си ден!

Дори след над 5000 изнесени концерта, чувството да ентусиазирате хиляди хора с вечната суинг музика остава неописуемо. Наистина, всички музиканти от Биг бенда са щастливи да отведат публиката ни на пътешествие през ерата на суинга. Програмата за юбилея включва много световноизвестни мелодии, превърнали се в евъргрийни: романтични мелодии, емоционални заглавия, незабравими аранжименти, които изпълняваме с радост, дух, чувствителност и чар.“