Соня Йончева представи концерта "Коледа във Версай"

icon
Sofialive.bg
Източник: Фотограф: Edouard Brane

В навечерието на Коледа, на 10-ти декември, българското сопрано Соня Йончева представи концерта "Коледа във Версай" ("Noël à Versailles") заедно с оркестъра и хора на Версайската опера (Opéra Royal). На пулта бе полският диригент Stefan Plewniak.

Музикалният проект и самият избор на композиции е изцяло замислен и съставен от Соня Йончева. Под купола и величествената атмосфера на кралския параклис във Версай Chapelle royale, построен преди повече от триста години, прозвучаха композиции на Георг Фридрих Хендел, Шарл Гуно, Арканджело Корели, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Андрю Лойд Уебър и други.

"Исках да представя разнообразна и нетипична коледна програма, затова включих в афиша дори и песен от Хондурас, посветена на Рождество Христово, а със селекцията на композитори за мен бе важно да изпълня произведения от различни епохи, на различни езици, с което за пореден път да докажем, че музиката и нейните послания говорят на универсален език и могат да развълнуват всеки от нас независимо от времето и пространството, в което се намира, и особено в навечерието на Коледа", сподели Соня Йончева.

По време на Коледа във Версай не бяха пропуснати обичани и популярни мелодии като "Joy to the World", а кулминацията на събитието и един от най-емоционалните моменти бе изпълнението на песента "Тиха нощ, свята нощ", тъй като примата ни изпя първия куплет на български език за приятна изненада на публиката.

Програмата завърши с няколко биса, сред които "Аve Maria" от Франц Шуберт и може би най-известната френска коледна песен "Petit Papa Noël", която цялата зала запя заедно със Соня Йончева. След края на концерта тя благодари на френската публика, която винаги я посреща изключително топло.

Фотограф: Edouard Brane


По време на събитието присъстваше и снимачен екип на продуцентската компания на Соня Йончева SY11 Productions, за да запечата кадри от целия концерт, които ще бъдат излъчени пред широката публика в началото на 2024 година. През 2023 година знаменитият Версайски дворец чества своята 400-годишнина и след коледния концерт отвори специално врати за празнична фото и видеосесия на Соня Йончева. 

Световната ни певица не за първи път пее във Версай. През 2011 г. тя дебютира на сцената на Opéra Royal в ролята на Клеопатра от операта на Хендел Юлий Цезар, a през ноември 2022 г. тя представи и рецитал с произведения на Хендел в емблематичната Огледална зала на Версайския дворец. Този репертоар бе пренесен и на столична сцена с рецитал навръх Великден тази година в акомпанимент на концертмайстора Зефира Вълова и Фестивален оркестър Изкуството на барока.

Коледният концерт във Версай бе сред връхните точки на една много силна година за Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11.